Night/Shift key visual

Night/Shift

Afgelopen zomer maakte Schone Vormen deel uit van een select gezelschap dat bij Tentacles Gallery in Bangkok een gastatelier mocht betrekken. Tijdens deze productieve werkperiode van twee maanden, maakten we kennis met de kunst- en designscene  ter plaatse en verkenden we ook de lokale materiële cultuur. We waren met name geïnteresseerd in de verschillende vervoersmogelijkheden binnen de stad, zoals de taxi, boot en metro. Nadat we meer uit onze comfort zone durfden te komen, begonnen we ook gebruik te maken van de lokale bussen (met name degenen zonder airco). Deze bussen zijn erg goedkoop, maar ook erg langzaam: een reis van 10 minuten met de taxi, kan van 40 minuten tot 2 uur lang duren met de bus. Tijdens deze ritten raakten we geïnspireerd door het idee van de bus als een bestemming in plaats van een manier om van A naar B te komen. We realiseerden ons dat het eigenlijk niet uitmaakt, waar we naartoe gingen of waar we uitstapten. Wat ons interesseerde, was wat er binnen de bus gebeurde en in de onmiddelijke omgeving. Ons doel was om een ervaring van ‘slow travel’ te creëren, waarbij het ok is om jezelf te vervelen. Dit gevoel probeerden we over te brengen in onze film Night/Shift.

Night/Shift still 1

Ervaring

Door steeds weer telkens dezelfde route te nemen, beginnen zich bepaalde patronen in gedrag en omstandigheden af te tekenen, die zich op verschillende dagen met verschillende mensen neigen te herhalen. Vergelijkbaar met het zappen van de tv, brengt de bus je naar verschillende scenario’s. Elke keer dat de bus stop, ben je als toeschouwer door het open raam of deur getuige van steeds verschillende scenes met verschillende acteurs. In dit type bus, zonder airco, met open deuren en ramen, is de scheiding tussen wat zich binnen in de bus bevindt en wat zich buiten bevindt gering. Hierdoor projecteert de wereld van buiten zich binnen in de bus. Geur en geluid banen zich een weg naar binnen en de spectaculaire reflecties van de neonlichten tonen zich op het aliminium dak van de bus.

 

Night/Shift still 2

Vertoning

De eerste vertoning van Night/Shift vond plaats in Tentacles Gallery op 5 november 2017. De film zal ook vertoond worden tijdens de Film Marathon van het 22e Thai Short Film and Video Festival, dat zal plaatsvinden op 26 augustus 2018 in het Thai Film Archive.

Check de trailer hieronder om een indruk te krijgen van de film en neem gerust contact op voor meer informatie over de film of over evt. vertoningen.

Still from The White Spider

Garçon Taupe – The White Spider

Wij zijn vereerd dat Garçon Taupe ons heeft gevraagd om de video maken voor de titeltrack van zijn nieuwe EP The White Spider, die binnenkort uitkomt op het label Enfant Terrible. Geheel uit de losse pols gefilmd tijdens de broeierige zomermaanden in Hong Kong. Zie hier het resultaat.

P.S. De Amerikaanse music and video blog LiveEyeTv gaf de video een mooie recensie. en de underground muziekblog Yeah I Know It Sucks vond het een ‘excellent video‘.

Loves, Lives and Loss: Traces at Fenton House

Twee van Shanna’s werken zijn geselecteerd voor de tentoontelling Lives, Loves and Loss, georganiseerd door Traces London in het monumentale Fenton House in London van 3 tot 23 December 2016. Bezoekers van de tentoonstelling reisden terug naar het jaar 1730, toen het pand werd bewoond door de prominente familie Gee, die handelden in zijde en linnen.

Let’s trade signed John Rickards 1722 (2016) en Let’s trade more signed John Rickards 1723 (2016)

Let’s trade, signed John Rickards 1722 and Let’s trade more, signed John Rickards 1723 zijn een knipoog naar de traditie van het geven van relatiegeschenken in de 18e eeuw. De twee werken bestaan elk uit een omlijste boekenlegger, die op dezelfde arbeidsintensieve manier zijn gemaakt als in de 18e eeuw. Aan de achterkant van de lijsten, bevinden zich de woorden “Let’s trade”, zogenaamd ondertekend door John Rickards, een historisch bekende handelaar in kant uit Buckinghamshire. Mede door zijn uitgebreide handel met de 18e eeuwse elite in Londen, kon hij een monumentale herberg bij Market Place in Olney geheel verbouwen tot het hoofdkwartier van zijn handel in kant. Het  jaartal in de titel van het werk refereert naar het jaar waarin Rickards’ pand werd opgeleverd. 

De werken zijn nog steeds beschikbaar in de winkel van Traces London.

Ministerie van EZ – Z-card Ambachtelijke winkeliers

Het ministerie van Economische Zaken vroeg Schone Vormen een z-card te ontwerpen voor de campagne Geef ambachtelijke winkeliers meer tijd om te ondernemen. We zorgden ervoor dat de omvanrijke hoeveelheid aan informatie, ondanks het compacte formaat, op een heldere, overzichtelijke en aantrekkelijke manier werd vormgegeven.

Visitors looking at The Potato Eaters of Today

Transcribe/Translate

Twee werken van Shanna zijn geselecteerd voor een tentoonstelling georganiseerd door de Vault Collective en System Gallery in Newcastle upon Tyne (UK). In Transcribe/Translate geven acht kunstenaars met verschillende achtergronden hun eigen interpretatie van kunstwerken die zijn gemaakt vóór de 20e eeuw.

The Potato Eaters of Today (2008)
The Potato Eaters of Today (2008)

The Potato Eaters of Today (2008)  is een van Shanna’s vroegere werken waar Van Gogh’s bekende schilderij De Aardappeleters (1885) op een frisse manier opnieuw wordt geïnterpreteerd. In deze nieuwe versie is het schilderij veranderd in een foto en de harde realiteit van het 19e eeuwse boerenleven in een hedendaagse visie die net zo somber is, of misschien zelf nog erger. Het vreemde gezelschap dat zich rondom een asymmetrische tafel heeft geschaard, consumeert chips en cola. In tegenstelling tot de boeren in het oorspronkelijke schilderij, die zelfgebrouwde koffie drinken en zelfgerooide aardappelen eten, hebben hun moderne tegenhangers totaal geen besef van waar het voedsel vandaan komt. Alleen de hond lijkt beter te weten, maar zelfs hij kijkt weg met een blik vol walging en minachting.

Het werk maakt deel uit van een gelimiteerde editie van 10 en is inclusief de lijst. Neem voor meer informatie over dit werk contact op met de galerie.

her-invisible-dedication
Her Invisible Dedication (2016)

De splinternieuwe installatie, Her Invisible Dedication (2016) is geïnspireerd door het schilderij De Kantwerkster (1669-1670) van Vermeer. In deze recontextualisatie krijgt het werk van de kantkloster, dat voor de toeschouwer niet duidelijk zichtbaar was, drie dimensies en wordt bovendien opgeblazen naar een significant groter formaat. In het oorspronkelijke schilderij was de kantkloster het middelpunt van de aandacht, terwijl het kant waar zij aan werkte vrijwel onzichtbaar was. Wat toen op haar kussen lag, is nu echter moeilijk te negeren.

Neem voor meer informatie over dit werk contact op met de galerie.

Transcribe/Translate is te zien van 28 October – 26 November 2016 in de System Gallery, 22-24 Leazes Park Road, Newcastle upon Tyne (Verenigd Koninkrijk). Openingstijden: Di-Za 12-6 uur / Zo-Ma 3-6 uur.

UNICEF – Child Notices

unicef-child-notices
UNICEF Child Notice Soedan

Voor UNICEF verzorgde Schone Vormen de vormgeving en opmaak van de Child Notices. Het doel van deze rapporten is om informatie te verschaffen over de levensomstandigheden van kinderen voor verschillende doelgroepen, zoals advocaten, rechters, immigratieautoriteiten en voogden. De Child Notices worden bijvoorbeeld gebruikt bij asielprocedures, waarin moet worden bepaald of kinderen kunnen blijven of terug kunnen naar hun land van herkomst. Er zijn tot nu toe rapporten verschenen over Albanië, Guinee, Marokko, Soedan en Afghanistan in het Engels en Frans.

Schone Vormen paste het bestaande ontwerp aan en maakte met een aantal kleine, maar significante veranderingen het geheel strakker, consistenter en duidelijker, wat de leeservaring op een positieve manier beïnvloedde. Gezien het grote aantal voetnoten, figuren en tabellen, was nauwkeurigheid hier bovendien van uiterst belang.

De Child Notice rapporten zijn te downloaden van de site van UNICEF Nederland.

Tonny van Wijhe – Uitstap

uitstap
Van links naar rechts: cover, achterkant en franse pagina van Uitstap

Uitstap, de debuutnovelle van de schrijver Tonny van Wijhe, vertelt het verhaal van een impulsieve reis naar een betekenisvolle bestemming, beladen met gevoelens van herkenning, vreugde en verdriet. De vormgeving, opmaak en productie werd geheel verzorgd door Cyril van Schone Vormen. Het boek is momenteel voor de tweede keer uitgebracht en zal waarschijnlijk binnenkort nogmaals worden herdrukt. De verschillende uitgaven van Uitstap zijn overigens ook van elkaar te onderscheiden door de verschillende ‘franse’ pagina (hierboven: 1e druk).

uitstap-fb
Uitstap Facebook header
uitstap-website
Uitstap website header

Hiernaast zijn ook de visuals van de Tonny’s website en Facebook pagina in de stijl van de novelle vormgegeven en laten situaties uit het boek zien, die herkenbaar zullen zijn voor degenen die het hebben gelezen. Kortom: een transmediale ervaring!

De 2e druk van Uitstap is bijna uitverkocht, maar er zijn nog enige exemplaren beschikbaar. Deze zijn te bestellen via Tonny’s website.