Nieuwe regimes van veiligheid; vormen van maakbaarheid in de 21e eeuw

Lezing Marc Schuilenburg + presentatie Open 15

9 Dec 2008
9 Dec 2008
  • De Balie
  • Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

OPEN, Cahier voor Kunst en het Publieke Domein, heeft een themanummer gemaakt over maakbaarheid in de 21ste eeuw, met daarin onder andere een bijdrage van Christian Ernsten en Joost Janmaat. Het nummer zal 9 december gepresenteerd worden in De Balie, met een lezing van Marc Schuilenberg.

Enlarge

Open 15, afbeelding van SKOR -

Filosoof en jurist Marc Schuilenburg richt zich in deze lezing op het vraagstuk van veiligheid en controle als essentieel aspect van maakbaarheidsdenken. De discussie hierover zou zich volgens hem niet langer moeten fixeren op klassieke tegenstellingen als privaat-publiek. De hedendaagse sociale werkelijkheid heeft een vloeiend karakter, iets dat vraagt om een denken in termen van overlappingen of surveillance ‘assemblages’.

Schuilenburg zal ingaan op een concrete toepassing van zo'n assemblage – het Collectief Winkelverbod, waarbij ongewenste klanten de toegang tot meerdere winkels wordt ontzegd – en laten zien hoe maakbaarheid tot uitdrukking komt in de openbare ruimte van de 21ste eeuw.

De lezing wordt gehouden ter gelegenheid van de verschijning van Open 15, getiteld 'Maakbaarheid. Hoe geef je vorm aan de samenleving van de 21ste eeuw?' Open 15 bevat naast Marc Schuilenburg bijdragen van ondermeer: Rene Boomkens, Pascal Gielen, Gijs van Oenen, Wouter Vanstiphout, BAVO, Partizan Publik, ZUS. Voor meer informatie over Open 15: kijk op de SKOR website.

Reservering verplicht via SKOR: info@skor.nl of 020-6722525
Toegang gratis.

Open Cahier voor kunst en het publieke domein is een uitgave van Nai Publishers ism SKOR. Abonneer nu op Open en ontvang een welkomstgeschenk. Klik hier voor een abonnement op OPEN.

Datum: 9 december om 20.00 uur
Locatie: De Balie, in de salon
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
www.debalie.nl