Berichten van overzee

Mediamatic Salon @ HOME #8

4 Nov 2001

Er waren presentaties door NairoBits, Serge Onnen en Marleen Kaptein. Daarnaast twee performances van het gamelanorkest Semara Jaya en 'streetdancende' kinderen

Enlarge

Uitnodiging voor de MediamaticSalon op 4 november 2001 -

NairoBits, een groep ontwerpers uit Nederland verbleef een tijd in Kenia om jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi te lerren werken met de computer. Zowel de BBC als cineast Rein Hazewinkel maakten er een documentaire over. Gevolg: aanvragen vanuit de wereld om ook daar zo'n project op te starten.

Hester Ezra, net terug van een werkbezoek aan NairoBits en liet een compilatie van beide documentaires zien. Zie ook nairobits.com.

Semara Jaya bracht de klanken van het Verre Oosten naar de voormalige zeemansschool, waarin Mediamatic gehuisvestigd was. Door de warme, dromerige hofmuziek van de drie bevlogen gamelanspelers, gekleed in vol ornaat, hun gangsas, en de geur van kretek waanden we ons allemaal even in Bali...

Enlarge

gamelanspelers tijdens Mediamatic Salon - project van Semara Jaya, 4 november 2001 Jans Possel

In de kleine kinderkliniek Pediatrics2000 in the SouthBronx NY moesten de patientjes heel lang wachten voordat ze door een arts worden geholpen. Om die tijd te overbruggen is er speciaal voor hen een kleurboek getekend door . In dit kleurboek zijn thema's als borstvoeding, hygiene, drugs, geweld, junkfood en tienermoeders verwerkt. Ontwerpster Marleen Kaptein verzorgde de inrichting van de kliniek. Serge Onnen praatte met een aantal kinderen over dit bijzondere project.

Overgewaaid uit de ghetto's van New York en populair geworden onder de schooljeugd is streetdance. Hoe deze dans van de straat in Nederland is opgepakt en geinterpreteerd lieten acht enthousiaste kinderen zien.

Enlarge

Streetdance tijdens Mediamatic Salon - Mediamatic Supermarkt, 4 november 2001 Jans Possel