Marieke Schoonderbeek

Playstation @ Galerie Fons Welters

10 Jan 2009
7 Feb 2009

Wat is eigenlijk groot? En wat is zwaar? En helder? Sterk? Termen die in de alledaagse werkelijkheid reeds lang hun vaste en rationele definitie hebben verkregen, worden door Marieke Schoonderbeek (Hoogland, 1982) herzien. Voor haar tentoonstelling in PLAYSTATION presenteert Schoonderbeek een verzameling sculpturen van uiteenlopende maten en materialen die een eenheid vormen juist door hun gevoelsmatige definitie van ruimtelijkheid.

Enlarge

Marieke Schoonderbeek bij Fons Welters . -

De sculpturen in verschillende groottes, van hout, glas, brons, gips en keramiek staan naast elkaar, over elkaar en in elkaar. Van een grote verticale houten omhulsel, naar een kleine bronzen, deels gepolijste bol. Het zijn allemaal verschillende volumes, die door hun specifieke
materiaaleigenschappen, in specifieke combinaties en door specifieke ingreep van de kunstenaar op een bepaalde manier aanwezig zijn, de ruimte innemen.

Gezamenlijk vormen ze een bijzondere wereld, waarin Schoonderbeek terug gaat naar de basis en de oorsprong van sculptuur. Materiaal, afmetingen en vormen worden opnieuw bevraagd en met een geheel eigen logica gehanteerd, om zo te ontdekken wat de gevolgen zijn van die exacte eigenschappen. De toeschouwer krijgt vervolgens de kans de objecten opnieuw te ontdekken. Wat voor de hand liggend leek en normaal, wordt opeens bijzonder. Zo stelt Schoonderbeek zichzelf de vraag wat groot eigenlijk is. En hoe groot een object moet zijn om een zekere grootsheid uit te stralen. Een klein object kan een zekere belofte in zich dragen, maar wat gebeurt er als dat object in het groot wordt uitgevoerd? Een antwoord op al die vragen kan worden gevonden in de eigenschappen van elk werk, maar juist ook door de relatie tussen de werken.

De verschillende volumes die Schoonderbeek presenteert kunnen niet worden begrepen aan de hand van een narratief, een symboliek of een iconografie die ze een zekere betekenis verleent. Het is de aanwezigheid van de objecten die voor ons liggen en hun relatie tot elkaar waardoor er betekenis ontstaat. Vormen, lijnen, groottes, materialen zijn de basis van sculptuur en worden in het werk van Schoonderbeek zelf op een voetstuk gezet. Niet om een externe betekenis te dragen, maar juist om zich zelf te zijn.

Te bezoeken van 10 januari t/m 7 februari met de opening op zaterdag 10 februari van 17 - 19 uur. Geopend: dinsdag t/m zaterdag 11 - 18 uur. Kijk ook op de Fons Welters website.

Bezoek ook de groepstentoonstelling van galerie kunstenaars David Jablonowski, Job Koelewijn, Maria Roosen, Ge-Karel van der Sterren en Berend Strik.