ATOM PUNK

PART 1: Design, Cinema en Architectuur

4 apr 2009
29 aug 2009

Een medialab project in samenwerking met de Amerikaanse schrijver en design goeroe Bruce Sterling. Samen met William Gibson is Sterling een van de grondleggers van het Cyberpunk genre in de literatuur, en tevens mede initiator van het Steampunk genre, een stroming waar hedendaagse en toekomstige technologie wordt vermengd met 19eeuwse stoomenergie.

ATOMPUNK als thema onderzoekt hoe multimedia kunstenaars en designers anno 2009 kritisch en creatief teruggrijpen op een periode uit de 20e eeuw die we kennen als het begin van het atoomtijdperk.

Onderwerpen voor onderzoek en expositie zijn o.a. de wapenwedloop na de eerste atoombom, de groeiende macht van het industrieel/militair complex in de VS, jaren 40 en 50 vormgeving met o.a. de typische architectuur van de "Googies" in de VS, (ontleend aan de Jetsons comix), het ontstaan van de ruimterace met de Spoetniks, de eerste satellieten enz, jaren 50 cinema met bv Alphaville, Attack of the 50 feet women, Godzilla, drStrangelove, de erfenis van de Sovjet kosmonauten en de gehele Sovjet en communistische vormgeving als erfgoed van een cultuur die lang verborgen schatten heeft gekend.

De inrichting van de Stubnitz, de Soviet haringkotter die tegenwoordig als cultureel podium regelmatig voor anker ligt in Amsterdam is een voorbeeld van styling en inrichting die we als Atompunk kunnen betitelen. (PLANETART was in 1997 als eerste Nederlandse kunstorganisatie actief aan boord van de Stubnitz, toen nog gelegen in Rostock, met programma's vol tegendraadse muziek, kunst en performances.)

Het project wordt in diverse periodes verdeeld, met in iedere periode een Atompunk gerelateerd thema:

DESIGN, CINEMA EN ARCHITECTUUR

Van Sovjet styling, via underground cinema tot Googie architectuur

VEROVERING VAN DE RUIMTE

Van Spoetnik tot maanlanding via superhero-comix

KUNST EN RADIOACTIVITEIT

Van de opkomst van het US militair/industrieel complex tot de fall-out van Tsjernobyl