Michel Langendijk

Innovatieprijs voor Mediamatic

ikTag en interactieve Social RFID Games

Op 3 april hebben we in de Westergasfabriek samen met een team van meer dan 35 kunstenaars en ontwerpers de zilveren SpinAward in ontvangst genomen.

SpinAwards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste voorbeelden van creativiteit in interactieve communicatie. De ikTag is een kleine badge met een RFID tag. Hiermee kan de gebruiker tijdens evenementen en tentoonstellingen leuke dingen doen met zijn online profiel zonder achter een computer te zitten.

Vergroot

Mediamatic en RFID Team winnen SpinAward 2008 - Jans Possel en Willem Velthoven van Mediamatic nemen op 2 april 2009 in de Westergasfabriek de zilveren SpinAward in ontvangst voor de ikTag en interactieve Social RFID games, in de categorie Beste Innovatie. 2 april 2009: Mediamatic won samen met een team van 35 kunstenaars en ontwerpers de zilveren SpinAward in de categorie Beste Innovatie, voor de ikTag en interactieve Social RFID Games. Michel Langendijk

De SpinAwards worden sinds 1998 jaarlijks uitgereikt. Vanavond vond de uitreiking plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit jaar werden 444 cases ingezonden. In de categorie Beste Innovatie werden 39 cases ingediend (van o.a. Rabo, Rexona, Ikea). Twee cases, waaronder die van Mediamatic, werden genomineerd (zie www.spinawards.nl)

Het blad Adformatie blunderde door de uitslag al vandaag overdag te publiceren. Toch was de avond zeer geslaagd. Een delegatie van Mediamatic was bij de uitreiking in de Gashouder, en de rest van het Social RFID team en staf van Mediamatic vierde de 'overwinning' in het nabijgelegen Pacific Parc.

De ikTag is een extreem eenvoudige interface voor sociale netwerken, zowel on- en offline. Mediamatic ontwikkelde de ikTag om leuke dingen te kunnen doen met je online profiel zonder achter een computer te zitten. De ikTag is een innovatieve en culturele toepassing van de RFID technologie.

De ikTag werkt in combinatie met Social RFID Games zoals de ikWin (Google Battle), de ikRun, een mobile massage couch, Breedrs, de ikCam photobooth en de Friend-Drink-Station. Deze interactieve installaties ontwikkelde Mediamatic samen met een groep ontwerpers en kunstenaars, onder andere tijdens een Social RFID hackerscamp in september 2008.

De installaties werden ingezet tijdens PICNIC, op diverse andere sociale netwerk events en bij tentoonstellingen van Mediamatic. Bezoekers van de de huidige tentoonstelling Ik R.I.P. kunnen met de ikTag foto's van zichzelf maken bij de ikCam en in de IkCoffin. Deze foto's worden direct op het online profiel gepubliceerd.