book: Howard Rheingold 1 jan 2000

The Virtual Community

Homesteading on the Electronic Frontier

Cybercultuur authoriteit Howard Rheingold was de eerste die schreef over online-communities zoals wij die nu kennen. De stijl in dit boek is deels een reisverslag en een antropologische gids. Deze baanbrekende klassieker verkent de hele virtuele gemeenschap. Hij begint met zijn eigen online home, The Well.

Rheingold laat zien hoeveel vriend- en vijandschappen online zijn ontstaan en hoe mensen online samenkomen om elkaar te ondersteunen in tijden van geluk en ongeluk. Hij geeft het voorbeeld van hoe computer communicatie kan dienen om medische hulp te geven an een vriend die in een ziekenhuis aan de andere kant van de wereld ligt. Rheingold gaat verder met het laten zien van hoe elektronische communicatiemiddelen een gemeenschap kan vormen, hij gebruikt hiervoor het conferentie systeem van The Well als voorbeeld. Hij onderzoekt hoe mensen met elkaar omgaan als men alleen maar met elkaar communiceert via mailing-lijsten, live chat en de fantasiewerelden van online role-playing spellen. In het proces vraagt hij zich af wat voor soort relaties er kunnen worden gevormd in een wereld waarin mensen op ieder moment hun identiteit kunnen aanpassen.

Bovenal vraagt dit boek zich af of er echt wel zo'n duidelijk onderscheid is tussen virtuele en real-life gemeenschappen. De virtuele gemeenschap zorgt ervoor dat er echte relaties en ontmoetingen ontstaan, en echte gemeenschappen ontwikkeling zich wanneer mensen met elkaar communiceren op een virtuele manier. Rheingold deelt ook zijn verregaande kennis hoe technologie onze sociale structuur kan veranderen. Voor iedereen die betrokken is bij een online-community is dit het meest in het oog springende culturele erfgoed, de verandering van sociale structuren.

Vergroot

Cover of " The Virtual Community" -

English

0201 60870 7

$22.95

325