Workshop Archive

Schrijven & Internet

7 | 8 | 9 maart 2005

7 Mar 2005
9 Mar 2005

Het web kent geen lezers, luisteraars of kijkers, maar gebruikers. Gedrag van de gebruiker moet dus aandacht krijgen, ook in de teksten die wij willen die hij leest. Je kunt niet zomaar een boek online zetten, of een tijdschrift. Teksten op het internet moeten worden aangepast aan internet-gebruikers.

Enlarge

Schrijven & Internet - Foto hier gevonden -

Tijdens de workshop leren de deelnemers hoe ze efficient met de toon van een tekst omgaan, hoe ze vormgeving kunnen gebruiken om hun informatie beter over te brengen, en hoe navigatie en structuur van een site te maken hebben met hoe een tekst gelezen wordt.

Schrijven voor het web is wezenlijk anders dan schrijven voor andere media. Het is meer dan het maken van tekst. Het internet heeft geen lezers, luisteraars of kijkers, maar gebruikers. Hun gedrag beïnvloedt de inhoud en de vorm van het medium. Een webredacteur heeft te maken met de eigenschappen van een beeldscherm en met interactie, navigatie en de structuur van een site.

Voor wie?

De driedaagse basiscursus 'Schrijven & Internet' is bedoeld voor tekstschrijvers, redacteuren, journalisten en andere communicatieprofessionals.

Traject

Allereerst worden achtergronden en cultuur van internet behandeld. We gaan in op de kenmerken van het medium en de factoren die de kwaliteit van een website bepalen. Er wordt een overzicht gegeven van de fases in de ontwikkeling van een website en de bijdrage die redacteuren in dat proces kunnen leveren.

Vervolgens wordt op een conceptueel niveau gesproken over informatie structureren en over interactie. Er is theorie en er zijn oefeningen. Ook bij het schrijven voor een beeldscherm en het nadenken over doelgroepen wordt veel aandacht besteed aan de praktijk. De 'tone of voice' van een tekst is daarbij een belangrijk onderwerp.

Samenwerking met een webontwerper is van belang voor de ontwikkeling van de navigatie en structuur van een website omdat die van invloed zijn op de toegankelijkheid van de informatie. Daarom komt ook vormgeving aan de orde. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de manieren om links en hypertekst te gebruiken. In een laatste les worden redactieconcepten behandeld waarin uitgangspunten en spelregels voor het beheer en de kwaliteit van een site kunnen worden vastgelegd.

Tijdens een case, waaraan u samen met andere deelnemers werkt, schrijft u een aantal teksten en ontwerpt u de navigatie voor een kleine site.

Deelnemen

U kunt zich hier online inschrijven voor deze workshop.

Waar, wanneer ?

De workshopdagen zijn 7 | 8| 9 maart 2005.
Elke dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur.
Cursuslocatie is de cursusruimte van Mediamatic op de 5e verdieping van het Post CS gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam.