Exhibition:

Planning as a Criminal Act

One Land Two Systems

6 feb 2005
20 mrt 2005

Architectuur wordt vaak misbruikt om politieke, sociale en economische misstanden in stand te houden of te vergroten. Bijvoorbeeld in het Palestijnse dorp Ein Hud in Israel.

Deze tentoonstellingsmanifest wilde het publiek duidelijk maken van dit verschijnsel aan de hand van grote kritiek.

Vergroot

Architect Malkit Shoshan explains the exhibition to visitors - Planning as a Criminal Act at Mediamatic Planning as a Criminal Act at Mediamatic

architectuur als kunst en cultuur

Geconfronteerd met het zoveelste masterplan dat de plaatselijke bevolking in een wurggreep nam besloot een groep van ruim honderd architecten dat het tijd was voor actie. In een tentoonstellingsmanifest in Mediamatic eisen zij dat bouwen weer een kunst wordt die cultuur voortbrengt in plaats van een wapen dat cultuur vernietigt. One Land Two Systems is een poging om de negatieve spiraal te doorbreken en de potentiële kracht van gedurft en visionair ontwerpen te tonen. Te beginnen met een nieuw plan voor Ein Hud, nu nog een typisch voorbeeld van de manier waarop ideologische stadsplanning bijdraagt aan de Israelisch/Palestijnse tragedie maar straks misschien een inspirerend voorbeeld van hoe het ook zou kunnen.

Al de ingezonden plannen waren te zien bij Mediamatic.

Het manifest en de tentoonstelling waren een initiatief van de Israelische architect Malkit Shoshan, directeur van FAST (Foundation for Achieving Seamless Territory).
seamless-israel.org

De tentoonstelling was tevens online te bekijken op onelandtwosystems.com