Mediamatic en IDFA presenteren: Docs in Orbit masterclass

22 | 23 | 24 | 25 | 26 november 2004

22 november: Masterclass Nieuwe Media Documentaire.
In deze masterclass presenteren belangrijke makers en denkers kritische visies en interessante formats uit de huidige praktijk van de nieuwe media documentaire. Deze masterclass fungeert ook als openingsessie voor de Mediamatic/IDFA workshop Nieuw Media Documentaire.

Vergroot

Mediamatic/IDFA masterclass, November, 2004 - Mediamatic/IDFA masterclass, Nov 2004:PeterWintonik, Klaas Kuitenbrouwer, Bregtje van der Haak photo by Bea Correa PeterWintonik, Klaas Kuitenbrouwer, Bregtje van der Haak PeterWintonik, Klaas Kuitenbrouwer, Bregtje van der Haak

Florian Thalhofer (Duitsland) presenteert zijn nieuwste multichannel documentaire project 13er Stock. Thalhofer slaagt er telkens in nieuwe manieren van het bezorgen en ervaren van verhalen te creeren, waarin simpele maar krachtige technologie geheel in dienst staat van wat hij wil overbrengen.

Prof. Brent MacGregor (University of Edinburg, voormalig documentaire maker voor BBC4) schetst zijn visie op wat er werkelijk gebeurde met de documentaire in nieuwe media land.

Robert Greenwald, producent en regisseur van Outfoxed, verschaft inzicht in zijn nieuwe media tactieken, waarmee hij een groot publiek bereikte, geheel buiten de TV netwerken en de gevestigde doducmentaire producenten om. Outfoxed is groot geworden op louter virale marketing en via verkoop op dvd’s online.

Hoe hebben nieuwe media de documentaire praktijk beïnvloedt?

Het blijkt dat de nieuwe media tv en cinema niet hebben vervangen, maar hebben geremedieerd onder toevoeging van een aantal belangwekkende mogelijkheden.
Cinema en tv kunnen een publiek creëeren, nieuwe media kunnen een publiek betrekken.
Het web omspant de wereld, telefoons veranderden in camera’s, video streamt en dvd spelers zijn alomtegenwoordig. Publiek en makers zijn vertrouwd geraakt met de aanwezigheid en het gebruik van nieuwe interactieve media.

In dit verbreedde en meer verfijnde medialandschap leeft ook de documentaire film. Nieuwe media lenen zich zeer goed voor het construeren van ‘creative treatments of actuality’ (zoals Grierson de documentaire definieerde). En ze lenen zich ook voor het verzamelen, bekijken en deelnemen er aan.

This workshop is made possible with the support of the MEDIA PLUS PROGRAMME of the European Community and OCW

Vergroot

Media Plus Programme & OCW -