Spinoza ontmoet Ronald McDonald

Vrijheid van Meningsuiting versus Merkenrecht in de Publieke Ruimte

Quirijn Meijnen, advocaat gespecialiseerd in merkenrecht, schreef over onze Spinoza posteractie op zijn blog: ‘Spinoza en de grenzen aan de bescherming van een bekend merk’. Hij gaat hier onder andere in op de status van bekende merken bij het gebruik in ideële uitingen. Zou McDonald's een rechtzaak tegen Mediamatic hebben kunnen winnen?

Vergroot

Spinoza op straat - Dorinde de Tempe

In zijn blogpost probeert Quirijn Meijnen in te schatten welke partij het sterkst zou staan als het tot een rechtzaak was gekomen. Hij zet het recht op vrije meningsuiting en het recht op bescherming van een merk tegenover elkaar. Wat weegt zwaarder? Quirijn's eigen mening is duidelijk: zolang er geen commercieel voordeel te halen valt is hij vóór het toestaan van het gebruik van bekende merken om ideële boodschappen over te brengen. Lees hier de volledige blogpost van Quirijn.

Amsterdam hing in mei en juni vol met posters die door Mediamatic in de stad waren verspreid in het kader van WatSpinoza? Elke vraag was gekoppeld aan het logo van een grote onderneming of overheidsinstantie. Zo plaatsten we een afbeelding van Ronald McDonald bij de vraag 'Waarom is een hond schoppen een misdrijf maar een koe opeten niet?'

De advocaten van McDonald's stuurden een brief naar Mediamatic met de eis dat de campagne moest worden ingetrokken en de afbeeldingen van internet verwijderd. Hier ging Mediamatic niet op in. Juridische maatregelen van McDonald's bleven uit.

Bekijk hier alle posters die door Mediamatic werden verspreid, met de vragen en bijbehorende logo's. Op de WatSpinoza? website kan nog steeds gediscussieërd worden.