Suzanne Stuifbergen

De Operaflat

tijdens het Yo! Opera festival

Dit project won een clinic van Stichting DOEN

Bezoekers van eerdere edities van het Yo! Opera Festival zijn vast bekend met De Operaflat. Dit locatieproject van Yo! Opera wordt dit jaar voor de derde keer uitgevoerd: 25 mini-opera’s in 25 deuropeningen van een flat in de Utrechtse wijk Overvecht; stuk voor stuk wereldpremières. Thema dit jaar: eten! Bel aan, de deur gaat open en iemand zingt van heel dichtbij een opera voor jou. Je kunt zelf kiezen waar je aanbelt, en zo je eigen opera samenstellen.

Vergroot

Marieke Jissink, Operaflat 2009, team11 - Een van de teams die een opera maken: team 11. Suzanne Stuifbergen

De opera’s zijn het resultaat van een collectief maakproces tussen jongeren (leerlingen van het Gerrit Rietveld College Utrecht), componisten (studenten van diverse conservatoria), flatbewoners en zangers.

Dit project stond centraal in de DOEN clinic bij Mediamatic, die we gewonnen hadden met onze pitch tijdens Kom je ook? in 2008. We hebben n.a.v de clinic een maakomgeving op internet gecreëerd. Daar kunnen de makers van de 25 collectieve opera's met elkaar aan de slag. Zo maken we het werkproces voor het publiek zichtbaar. De eerste ideeën, libretti, videoboodschappen, blogs, muziek én recepten worden daar uitgewisseld tussen de makers. Iedereen kan op de site van Yo! Opera meekijken en reageren.

Zaterdag 7 november 2009 is het zover. Dan worden de opera’s uitgevoerd aan de Faustdreef in Overvecht, tussen 13u00 en 16u00. Toegang is gratis.
Maar nu kun je de totstandkoming al bekijken op www.yo-opera.nl

Het plan van Yo! Opera voor deze collectieve online werkomgeving werd ontwikkeld tijdens een DOEN clinic bij Mediamatic in februari 2009. Stichting DOEN heeft voor dit vooruitstrevende plan een tweejarige subsidie toegekend.