Great Dictators FINALE

Met Metahaven/Daniel van der Velden, Hans Aarsman, René Glas en Hendrik-Jan Grievink

11 Mar 2010

De laatste Great Dictators filmavond met o.a.:
- SLOBODAN MILOSEVIC (documentaire)
- HANS AARSMAN (o.a. Volkskrant over Hitler)
- RENÉ GLAS (o.a. UvA over World of Warcraft)
- HENDRIK-JAN GRIEVINK ('My First Swastika')
- METAHAVEN (over het paleis van Ceausescu)
- Great Dictators-QUIZ (van Amin tot ChaveZ)

Enlarge

Great Dictators logo.jpg - Michiel van Iersel

We eindigen de reeks heel toepasselijk met 'BRINGING DOWN A DICTATOR - a Force more Powerful', een documentaire van Steve York uit 2002 (56 min.) over de vreedzame opstand in 1999 tegen Slobodan Milošević, de toenmalige president van Servië die in 2006 overleed in zijn VN-cel in Scheveningen.

HANS AARSMAN is fotograaf en geeft iedere week commentaar bij nieuwsfoto's in een eigen rubriek (de Aarsman Collectie) in de kunstbijlage van de Volkskrant. Tijdens de laatste Great Dictators zal hij vertellen over zijn fascinatie voor het boek 'Hitler and the Power of Aesthetics' uit 2003 over de invloed van Hitler's esthetische opvattingen voor het nazisme.

RENÉ GLAS, filmcriticus en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, doet al jaren onderzoek naar World of Warcraft, een online computerspel met tientallen miljoen gebruikers over de hele wereld. Hij zal stilstaan bij het totalitaire karakter van deze game. De maker van het spel, het Amerikaanse bedrijf Blizzard Entertainment, oefent op alle mogelijke manier controle uit via o.a. virtuele politiemannen en spyware.

HENDRIK-JAN GRIEVINK, grafisch vormgever, doet onderzoek naar het gebruik en de betekenis van logo's en iconen in onze (beeld)cultuur. Voor de slotaflevering van Great Dictators neemt hij ons mee op een reis om de wereld om te laten zien hoe de zwaar beladen swastika (als Nazi-symbool) vooral buiten Europa op grote schaal gebruikt wordt voor de decoratie van bijvoorbeeld cafés en alledaagse (design)objecten.

METAHAVEN: Vinca Kruk en Daniël van der Velden (Metahaven Design Research en adviserend onderzoeker Ontwerpen) deden onderzoek naar de symbolische waarde van het voormalige paleis van de Roemeense ex-dictator Ceauşescu in Boekarest, het zogenaamde Casa Poporului (Huis des Volks). Ze vertellen over de pogingen om een pervers machtssymbool te veranderen in een alleszins acceptabel ‘democratisch’ gebouw.

We sluiten de avond af in stijl met Dictator-disco.

Entree 2,50 Euro

Zie ook: http://www.trouwamsterdam.nl/2010/03/laatste-great-dictators/#more-5455