Project:

ANP Historisch Platform 3.0

verbindt foto's en verhalen

Winnaar DOEN pitch Kom je ook? 1 Web 2.0 in 2008, kreeg subsidie van Stichting DOEN

Het ANP Historisch Platform wordt een virtuele omgeving waar beeldverhalen ontstaan over het verleden. Het ANP stelt op het platform, samen met andere archiefinstellingen, foto’s uit het Historisch Archief ter beschikking aan het publiek. Bezoekers van het platform komen met eigen, misschien wel persoonlijke verhalen uit het verleden en gebruiken de foto’s uit de verschillende archieven ter illustratie en inspiratie. Een interactieve verzamelplaats van historisch bronmateriaal en verhalen van gewone mensen.

Enlarge

Een vuureter toont zijn kunnen... - ... op rolschaatsen voor het Koninklijk Paleis op de Dam, waar zaterdag Amerikaanse, Engelse en Nederlandse clowns bijeen waren voor een Friends of Fools festival./Een vuureter toont zijn kunnen op rolschaatsen voor het Koninklijk Paleis op de Dam, waar zaterdag Amerikaanse, Engelse en Nederlandse clowns bijeen waren voor een Friends of Fools festival.

Iedereen kan rondneuzen in de wereldgeschiedenis op de nieuwe community site van het historisch archief van persbureau ANP. Bezoekers kunnen bovendien zelf materiaal toevoegen.

In 2008 werd de ANP Foundation opgericht om het Historisch Archief open te stellen voor het publiek. Meer dan 2 miljoen foto's, 300 meter tekstmappen en 1.150 geluidsfragmenten waren tot dan toe slechts beperkt toegankelijk. De nieuwe community site brengt daar verandering in door alle niet-commerciële materialen interactief beschikbaar te stellen. De site werkt samen met andere culturele partners binnen het INNL netwerk. Hierdoor wordt historisch materiaal nog makkelijker vindbaar.

INNL: sociaal semantisch netwerk

INNL is een verhalennetwerk waar ook Nationaal Historisch Museum, Geheugen van Oost, Buurtwinkels, Nieuw Land Erfgoed en Community Joods Monument toe horen. Bezoekers van een site binnen het INNL netwerk kunnen inloggen met één profiel en bijdragen leveren aan iedere site. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun verhaal op de site van het NHM illustreren met foto’s uit de database van het ANP, of mensen uit de Community Joods Monument taggen op een foto van de Buurtwinkels site.

Samen geschiedenis schrijven

Het ANP Historisch Archief vormt een waardevolle aanvulling op het INNL netwerk, waar Nederlanders samen hun eigen geschiedenis schrijven. Iedereen kan een profiel aanmaken en een bijdrage leveren aan de collectieve beleving van de Nederlandse geschiedenis. De sites ondersteunen bijdragen in verschillende vormen; verhalen, geluidsfragmenten, foto’s en film. Gebruikers kunnen geografische- en chronologische informatie aan hun bijdrage toevoegen. Zo worden gebeurtenissen gekoppeld aan de plek waar ze zich hebben afgespeeld, en wordt de historische samenhang tussen gebeurtenissen weergegeven.