Irene Nooren

Former Fablab manager

Enlarge

Irene @ Zandvoort aug 2007 -

Ik hou van interdisciplinaire projecten, de brug tussen technologie en maatschappij, kunst en wetenschap.

Fablab, een geweldig project dat het mogelijk maakt iedereen gebruik te laten maken van geavanceerde technologie.
- opbouw van applicatie portfolio: mallen voor chocolade letters, stempels, electronica, spuitsjablonen
- mensen begeleiden hun idee om te zetten in een prototype
- workshops begeleiden
- waarborgen van het Fablab concept

Er zijn al Fablabs over de hele wereld. Het Fablab@Mediamatic is een proefopstelling. Hoe we uiteindelijk het Fablab zullen vormgeven in Amsterdam zal blijken uit deze opstartfase, een experiment an sich.

Na twee weken Fablab@Mediamatic hebben we al heel wat mensen het Fablab binnen zien wandelen. Met de El Hema tentoonstelling naast de deur krijgen we veel cultureel ingesteld publiek: kunstenaars en andere creatievelingen. Het is erg mooi om te zien hoe er voor veel mensen een compleet nieuwe wereld open gaat 'oh, kun je dit hier mee maken?', 'kan dit dan ook?'. Daar wordt een mens blij van. Sommigen hebben al een idee; we helpen ze dan verder door te vertellen wat niet en wel kan met de apparaten die we nu hebben staan; andere mensen vinden de machines fascinerend en willen de apparaten leren kennen en op die manier op wellicht innovatieve ideeen komen.

Inmiddels hebben we een enthousiaste groep mensen die aan de slag zijn gegaan met de instrumenten: de vrijwilligers. Zij experimenteren gratis met de machines en hun ideeen en documenteren hun werk op de wiki.fablab.nl (technische aspecten) en www.mediamatic.net (het project en resultaat) site. Fablab biedt daarmee ook een ontmoetingsplek, voor uitwisselen van ideeen, samen creatief, enthousiast zijn. Daarvoor zijn de workshops ook een heel goed concept. En ik zie het Fablab in de toekomst ook zeker bloeien in het onderwijs; ik heb ondertussen al veel enthousiasme meegekregen vanuit die hoek, leraren, kinderen, studenten.

De Epilog Laser Cutter is het meest populair en ook het snelst onder de knie te krijgen. En het geeft snel resultaat; allerlei materialen hebben we inmiddels uitgeprobeerd: hout geeft bij een hoge power een fantastisch gebrand patroon, en met acrylaat tal van toepassingen voor scherp uitsnijden (puzzels, lineaal, ..), ivoorkarton voor spuitsjablonen voor bijv. graffiti, .. zelfs een ei geprobeerd, leuk voor Pasen. De sticker snijder bleek erg nuttig voor het bewegwijzeren en aankleden van de Fablab ruimte - electronica toepassingen met koper vooralsnog niet uitgeprobeerd. De Roland Modela (het apparaat en de
user) heeft zo zijn tijd nodig, maar de resultaten zijn verbijsterend,
zo nauwkeurig in het scannen, en je kunt echt maken wat je wilt. Enige beperking is de grootte en het 3D aspect. Het scant/freest vanuit 1 as en is daardoor beperkt tot 1 halfrond. Voor het maken van mallen is het bijv. een perfecte tool. Als dit test Fablab een succes gaat worden, en daar ben ik van overtuigd, dan zal er ook een 3D plasma snijder komen (can't wait), waarmee we tal van toepassingen kunnen doen die we nu nog niet kunnen, en we nog meer mensen blij kunnen maken!