Slavoj Zizek – Zizek als interface voor de kunsten

door Menno Grootveld en Willem van Weelden

8 Nov 2009
28 Feb 2010

Van de hedendaagse filosofen is de Sloveen Slavoj Zizek een van de meest productieve en controversiële. Hij laat in een onaflatend bombardement van publikaties (gemiddeld zo'n drie boeken per jaar en een ontelbaar aantal bijdragen aan internationale kranten en tijdschriften) zijn licht schijnen over tal van actuele onderwerpen.

Enlarge

flyer-w139-voorkant.jpg -

De vraag die zijn veelkoppige oeuvre stelt is in hoeverre dat voorkomt uit het volgen van een welloverwogen en onderbouwd 'programma' en zo ja, wat daar de contouren van zouden kunnen zijn, of dat het project-Zizek zich het beste laat omschrijven als een scherpzinnig en humorvol hypercommentaar op deze tijd dat in gaat op alles dat zich in de mondiale aandachtseconomie op de voorgrond dringt, van de schandalen van de Abu Ghraib tot en met de religieuze voorkeur van Elton John.

In een serie van zes bijeenkomsten wordt de 'methode-Zizek' geanalyseerd en gefileerd. Daarbij komen onder meer zijn speciale belangstelling voor de cinema en zijn verhouding met collega-filosofen als Alain Badiou aan de orde. Centraal staat de vraag wat de betekenis van Zizek kan zijn voor de contemporaine cultuurkritiek.

Er zal gebruik worden gemaakt van een reader.

Menno Grootveld is media-activist en cultuurtheoreticus. Hij stond aan de wieg van de Amsterdamse etherdissident Rabotnik TV, heeft conferenties en festivals georganiseerd op het gebied van de tactische media en schrijft over maatschappelijke en culturele kwesties.

Willem van Weelden is beeldend kunstenaar, media theoreticus en docent op het gebied van nieuwe media (Gerrit Rietveld Academie en het sint Lukas in Brussel). Momenteel is hij bezig met het verzorgen van de publicatie Designing Mediation, voor de reeks Studies in Network Cultures (onder redactie van Geert Lovink) van het Institute of Network Cultures.