Genomineerde DOEN pitch voor Publiek als Programmeur Bart Grob

Game on!

Museum Boerhaave als game environment

Met een PDA als ondersteuning ervaren leerlingen in een actieve game het museum als een uitdagende omgeving waarin ze in een race tegen de klok hun quest moeten vervullen.

Geinspireerd door de laatste Museum Next bijeenkomst is het idee waarin het museum als game omgeving fungeert in Museum Boerhaave verder uitgewerkt. Al jaren worden leerlingen in het museum getrakteerd op een een traditioneel educatief programma Museum en School. Het inmiddels succesvolle onderwijsprogram is echter toe aan een update. Door de inzet van een AV drager met daaraan gekoppeld een creatieve website is het nieuwe programma NewtonMania: The game ontstaan. Het museale en het digitale deel zijn innovatief en uniek in hun soort in Nederland. In NewtonMania: The Game gaan we op zoek naar de identiteit van de grote genius die de wereld heeft veranderd.
Groepjes van 5 leerlingen spelen d.m.v. soundscapes op een PDA een avontuurlijke spel tegen elkaar. Het museum fungeert daarbij als de omgeving waarin de verschillende levels worden gespeeld. De tentoonstelingsruimten zijn vergelijkbaar met de werelden in RPG´s zoals World of Warcraft maar dan tastbaar. Er is geen vaste route, de pda geeft aanwijzingen maar geen routebeschrijving. Keuzes die gemaakt worden kunnen verkeerd uitpakken waardoor het level doodloopt. Er wordt kostbare tijd verloren omdat men weer bij het laatste punt moet beginnen. Het groepje dat het eerst de quest vervult en de opdrachten binnenn de verschillende levels ook nog eens goed heeft volbracht is winnaar.
Vervolgens kunne leerlingen als ze uit het museum komen via de website hun eigen avontuur ontwikkelen. Dat doen ze doordat er op de website soundscapes en beeldmateriaal beschikbaar wordt gesteld. Door telkens nieuwe combinaties te maken met dit materiaal worden nieuwe avonturen gecreerd die verfvolgens weer als verhaal op de PDA geupload worden. Op deze manier zullen leerlingen andere leerlingen door het museum leiden. Een mooi voorbeeld van co-creatie in een museale omgeving. Co-creatie die op deze wijze bovendien nog nooit is toegepast.

Vergroot

NewtonMania: The Game - Bart Grob

Door het aanbieden van ons museum als een spannende spel omgeving zal de ervaring met iets stoffigs als een museum een unieke worden. Het museum is een tastbare ruimtelijke teaser die er voor zorgt dat kinderen hun museum avontuur online voortzetten en zo co-creatie bevorderen.

Leerlingen uit groep 8 en ouder die mee doen aan het project Museum en School. Tevens voor kinderen die niet met schoool maar met hun ouders naar het museum komen.

Dit project is innovatief omdat voor het eerst een museum erin slaagt om een verbinding tussen een tastbare ervaring in real life en een digitale 2.0 toepassing te maken. Het maken van een nieuwe quest op het web is venieuwend omdat hiermee het publiek voor het publiek een product maakt. De manier waarop de PDA's worden ingezet brengt het fenomeen AV-tour op een hoger plan. Er bestaat op dit moment nog geen tour die non-linieair is. Iedere museum tour heeft als basis een rondleiding die van 1 naar 2 naar 3 gaat. NewtonMania gaat van 3 naar 21 naar 12 naar 1 of zoals je wilt van 3 naar 15 naar 21 naar 1 naar 12 en weer terug naar 1. Het idee dat ruimte en tijd een rol spelen in de beleving van de bezoeker is nog nooit op een dergelijke manier uitgewerkt. Het museum als spelbord, de ruimten als gamedecor, is een nieuwe concept en nog niet eerder op deze wijze in nederland toegepast.

Zonder de web2.0 toepassing kan er geen sprake zijn van communicatie. Dan blijft de ervaring in het museum eenrichtingverkeer. Juist de mogelijkheid die geboden wordt om een nieuw avontuur toe te voegen maakt dit project zo bijzonder vernieuwend.

We zoeken hulp bij het opzetten en uitwerken van de website waarmee leerlingen hun eigen quest kunnen maken en uploaden. We zouden graag het beeld en geluidsmateriaal van de Newtonmania tour beschikbaar maken op een website die zo ingericht is dat daar ook een drag 'n drop functionaliteit aanwezig is om een eigen verhaal te maken. Dat kan vervolgens weer op de PDA geupload worden zodat het avontuur door blijft gaan.