Esther Mannaerts

Tweet Me

Waarom wel en waarom niet?

Wat is je bereik via Twitter, hoe gebruik je het en op welke wijze doen anderen dit?

Vergroot

Tweet Me - Foto: TPorter2006 found on Flickr Esther Mannaerts

With:

Het Web

Mensen worden steeds kritischer ten opzichte van het handhaven van ‘vriendenlijsten’. ‘Vrienden’ zonder toegevoegde waarde worden gefilterd en verwijderd. Wordt daarmee sociale media minder sociaal?

Naar mijn mening is dit een verschuiving binnen de individuele profielen die zich voordoen op het sociale web. De zakelijke “markt” vindt daarentegen steeds makkelijker zijn weg. Het sociale web is uitgegroeid tot een volwaardig marketingcommunicatiemiddel. Dit kanaal is sterk bepalend voor de reputatie van een organisatie. Ben je niet goed te vinden?: cruciaal.

Barrières

De grootste barrière voor het gebruik van sociale media is angst voor het onbekende en onvoldoende kennis. Daarna wordt als voornaamste barrière genoemd dat er nog geen goede manier is om de effectiviteit van sociale media te meten (Bron: Jeff Bullas). Dit lijkt mij vandaag de dag toch een ouderwetse angst en gedachte.

Het toegankelijke getwitter

Opvallend is dat ik ongeveer anderhalve maand geleden voor Kom je ook? bezig was met het zoeken naar Belgische musea en culturele platforms. Een collega wees op de publicatie van Rudy Pieters Waar zaten de Belgische musea? : Op 1 maart was het Follow A Museum Day op Twitter, een initiatief van Jim Richardson, waarbij België geheel afwezig bleek. Opvallend, zeker omdat het op een gegeven moment op die dag een van de belangrijkste trends op Twitter was.

Komt de afwezigheid door geen onderscheid te maken tussen het “zakelijk” twitteren en “persoonlijk” twitteren?
Naar mijn mening is het volstrekt overbodig om je ‘followers’ te laten weten welke kleur onderbroek ik vandaag heb aangetrokken, maar achtergrond informatie over onderwerpen waarbij gemeenschappelijke interesse speelt, kennis wordt gedeeld of netwerkmogelijkheid zich voordoen overtreffen wat mij betreft de pure aandachttrekkerij.

Caroline de Vente houdt een blog bij over sociale media en schreef een artikel over Twitter als Nieuwsbron?, waarbij ze dit onderwerp zowel bekritiseerd als ondersteund. Het filmpje met Nico Dijkshoorn geeft weer (vanaf 2:00 minuten) op welke wijze hij Twitter gebruik en hoe hij het misbruikt.

Twitter blijft toch een intrigerende ontwikkeling in onze communicatiewereld. Wanneer ga je iemand volgen op Twitter? En hoe filter je je berichten? Is het betrouwbaar?

Mijn vraag is eigenlijk: Op welke wijze maak ik optimaal gebruik van het actieve en actuele platform Twitter?