Noord opening

Tentoonstelling en lancering eerste Arabische reisgids van Nederland

10 sep 2010
10 sep 2010

22 kunstenaars werkten en woonden deze zomer in Amsterdam-Noord. Zij onderzochten het stadsdeel en maakten de eerste Arabische reisgids van Nederland. Dat vierden we met optredens van prominente noorderlingen als Jeffrey Compier (Love Impression), Don't touch my Croque-Monsieurs, Ome Omar en Harry Slinger (Ik verveel me zo in Amterdam-Noord).

Vergroot

Noord logotype in het Arabisch en Nederlands -

Tentoonstelling en reisgids

Amsterdam-Noord dient als pars pro toto voor Nederland. Naast enkele van de belangrijkste elementen van de Nederlandse cultuur, zoals Hema, Bakker Bart, rotondekunst en bakfietsen, kent het stadsdeel ook de provinciale polder, typisch Hollandse rijtjeshuizen en het bekende multiculturalisme. Ondanks deze overeenkomsten met de rest van Nederland, is Noord toch uniek. Het is een gebied vol tegenstellingen, en huist mensen met zeer uiteenlopende achtergronden. Toch heerst er een gevoel van solidariteit en gemeenschapslust. Het is een van de minst ontdekte en daarbij meest spannende delen van Nederland.

Vergroot

Tunctunctunc - Tuntunctunc presenting his Super Helal project at the opening of Noord. Bas van den Broeke

22 kunstenaars en designers verbleven tijdens de zomer van 2010 in Amsterdam-Noord. Zij deden onderzoek naar het stadsdeel. Hun werk resulteerde in de eerste Arabische reisgids voor Nederland, en in een expositie te zien in de Mediamatic Bank. De gids werd met Het Parool verspreid.

Kunstenaars

Ganzeer, Malak Helmy, Mahmoud Hamdy, Ayman Ramadan, Ahmed Kamel, Kareem Lotfy, Sarah van Sonsbeeck, Joop de Boer, Jeroen Beekmans, Tunc Topcuoglu, Ghalia Elsrakbi, Lauren Alexander, Dirk Vis, Melle Smets, Wietske Maas, Kaweh Modiri, Jan Rothuizen en Malkit Shoshan

Muziek

We hebben voor de opening drie muzikale Noorderlingen uitgenodigd: Jeffrey Compier (Love Impression), Dont touch my Croque-Monsieur featuring Ome Omar en Harry Slinger (Ik verveel me zo in Amterdam-Noord).

Vergroot

Ome Omar - Performing at the Noord opening on Friday 10 September 2010. Picture found on echo.nl, made by Johan Koopmans. Bas van den Broeke

Met: Ome Omar

Vergroot

The Don't touch my Croque-Monsieurs featuring Ome Omar - Performing at the opening night of Noord on September 10. Picture made by Bas van den Broeke. Bas van den Broeke

Met: Abel

Meer informatie

Locatie: Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 in Amsterdam. De tentoonstelling startte op 10 september en is te zien tot 9 november. De reisgids is verkrijgbaar in de Mediamatic Bank, en werd op 10 september als bijlage bij Het Parool verspreid.

Opening: September 10 om 20.00 uur