Nederlands Instituut voor Mediakunst

In Search of the Unknown

Neïl Beloufa (FR), Persijn Broersen & Margit Lukács (NL), Heman Chong (KR), Graham Ellard & Stephen Johnstone (UK), Johannes Heldén (SE), Sebastian Diaz Morales (AR/NL), Ann Lislegaard (N), r a d i o q u a l i a (NZ), Semiconductor (UK), Mark Aerial Waller (UK)

Vergroot

broersenlukacs_foto1.jpg -

In Search of the Unknown bevindt zich op een vreemde plek, op een onbekend moment. Tussen visioenen van de toekomst die het heden achtervolgen en het angstbeeld van helemaal geen toekomst. In de eerste tentoonstelling van 2009, op een moment dat de -financiële- vooruitzichten in de wereld hoogst onzeker zijn, staat de zoektocht naar het onbekende en onvoorstelbare en de frictie tussen toekomst, heden en verleden, centraal. De sciencefiction schrijver Ballard schrijft zelfs dat 'de toekomst geannexeerd is door het heden'. Volgens hem 'leren we te leven, denkend dat alles op hetzelfde moment gebeurt.'

Deze frictie tussen verleden, heden en het onvoorstelbare zijn in In Search of the Unknown het uitgangspunt. In de werken schuiven documentaire, wetenschap, fantasie en (science)fiction dicht langs elkaar heen of vloeien in elkaar over. De werken van Neil Beloufa, Mark Aerial Waller, Johannes Heldén, Ann Lislegaard, Heman Chong en Graham Ellarde & Stephen Johnstone onthullen de spanning tussen de toekomst en het verleden in het heden. Ook Sebastian Diaz Morales toont beelden die als continuüm van het heden voor tekens van de toekomst kunnen staan -in reactie op bovenstaand citaat van Ballard-. Persijn Broersen & Margit Lukacs en Semiconductor nemen het onderzoek van wetenschappers naar het nog onkenbare of onvoorstelbare als vertrekpunt en r a d i o q u a l i a laat met 'Radio Astronomy' de onbekende geluiden van de kosmos horen.

In de tentoonstelling In Search of the Unknown functioneert sciencefiction als een van de toegepaste artistieke instrumenten voor de kunstenaars. Sciencefiction is in feite het schetsen van een mogelijke toekomst met de middelen van het heden waardoor op paradoxale wijze juist die toekomst tot het heden wordt gemaakt. Tegelijkertijd worden sciencefiction verhalen over de toekomst vanzelf ingehaald door de tijd en eindigen in de verleden tijd (zoals '2001: A Space Odyssey' van Kubrick).

Extra programmering:

Harde Landing
Als astronauten na de zoveelste missie in de ruimte terugkeren in de Ionosfeer van de Aarde, zich een weg banen door eindeloze lagen ruimteschroot en voet zetten op de planeet, wie ontvangt ze dan nog? Wie zit er nog op deze reizigers te wachten?
Foamlab presenteert: Johannes Sterk en Elias Tieleman na hun terugkomst op Aarde.
Aankomst: vrijdag 13 februari 18:00 uur