12 aug 2001

ikCam

Interactieve installatie

De ikCam is een interactieve installatie die niet alleen je online en je offline persona verbindt, maar het ook makkelijk maakt duurzaam contact te leggen met alles om je heen. Ga je met een nieuwe kennis op de foto, dan worden jullie automatisch online verbonden. En alles wat je nodig hebt is een ikTag.

Vergroot

Jasper Visser en de ikcam - This photo was taken at Kom je Ook 'Public as Programmer', on November 26 2009, at the Conservatorium Amsterdam. Deze foto is genomen tijdens 'Kom je Ook? Publiek als Programmeur' in het Conservatorium Amsterdam, 26 november 2009 Raphael Rehbach

Wat?

Als je een tentoonstelling van Mediamatic bezoekt krijg je een ikTag met daarin een RFID chipje. Deze chip is er net zo een als die in je OV chipkaart. Maar in tegenstelling tot je OV chipkaart slaan wij alleen informatie op die jij zelf wilt bewaren. De ikTag is gelinkt aan je Mediamatic, evenement of Facebook profiel (en in sommige gevallen aan allemaal). Druk je ikTag tegen het roze hartje op de ikCam aan en maak een foto. Ga je met anderen op de foto, dan worden jullie automatisch online met elkaar verbonden. Zo kun je elkaar dus makkelijk terug vinden. Als je wilt, uploaden we de gemaakte foto direct naar je Facebook profiel.

Je kunt de ikCam ook gebruiken als fysieke "Like" button. In plaats van een foto te maken geef je een thumbs up aan een bepaald kunstwerk, tentoonstelling of programma onderdeel. Ook deze informatie kun je online delen met je contacten.

Waar en waarom?

De ikCam stond bijvoorbeeld op Eurosonic Noorderslag 2011, waar bezoekers lid konden worden van het festival netwerk. Door middel van de ikCam en hun festivalbandje (waar het RFID chipje in weggestopt zat) konden bezoekers hun waardering of afkeur uiten voor een artiest. Deze informatie werd vervolgens naar de online profielen gestuurd die ze hadden opgegeven. Daar konden vrienden en contacten meteen reageren en vergelijken. Ook konden bezoekers samen op de foto, waardoor ze automatisch online aan elkaar werden verbonden. De ikCam maakt het dus makkelijk om informatie te delen met je vrienden, en om nieuwe vrienden te maken.

De ikCam is te vinden in Mediamatics tentoonstellingsruimte, en op de Kom je ook? symposia. Onlangs maakte hij een tripje naar Ibiza, waar een hotel hem gebruikte als fysieke Facebook check-in.

Mediamatic Atelier

De ikCam is een Mediamatic Atelier project. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van de ikCam voor je eigen evenementen, neem dan contact op met Ino Paap van Mediamatic Lab.