Willem Velthoven

Noord is uitzonderlijk normaal

Een inleiding in Noord

Dit is de eerste Arabische reisgids over Nederland. Hij gaat over Amsterdam-Noord. We hebben hem gemaakt in de zomer van 2010 met een groep redacteuren en een team van 22 kunstenaars uit Egypte, het Midden-Oosten en Nederland. Waarom kunstenaars? Dat is logisch: omdat we zonder kunstenaars nooit achter de waarheid komen. En omdat we zonder kunst de schoonheid van onszelf en de wereld niet echt kennen.

Vergroot

Intocht Sint en Piet in Durgerdam - Nederlands racisme in traditioneel kinderfeestje. Nicolaas (geboren in het jaar 280) was een christelijke priester en later de bisschop van Myra, gelegen in het huidige Turkije. Hij is de beschermheilige van de Amsterdamse haven. Hij was een wonderkind waarvan verteld wordt dat hij voedsel kon vermenigvuldigen en wilde wateren tot bedaren kon brengen. Daarnaast had hij de gewoonte om onder de kinderen geld en goud te verdelen. Hij bezoekt nog elk jaar in december de kinderen in Nederland om ze cadeaus en snoep te geven, een rol die in andere… Willem Velthoven

Waarom een gids over Noord? Omdat Noord veel meer lijkt op Nederland dan Amsterdam, de hoofdstad die aan de andere kant van de rivier het IJ ligt. Behalve duinen heeft Noord alles wat Nederland heeft. En de belangrijkste eigenschappen van Nederland worden in Noord duidelijker zichtbaar dan op enig andere plek. Het lijkt wel een ‘theme park’, maar alles is echt.

Waarom Arabisch? Omdat er heel veel bewoners van Noord wortelen in de cultuur van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar vooral omdat Noord de ideale bestemming is voor bezoekers uit die streken. Noord is enorm open en groen, er is heel veel water, het is er erg opgeruimd en stil. Daarom is Noord een goede plek voor een kort en ontspannend zomerbezoek aan Europa. Je ziet in deze gids veel foto's van groen; die zijn allemaal gemaakt in het hart van de zomer! En vrijwel al het groen is publiek toegankelijk en het ruikt er lekker.

Het enige wat Noord niet echt heeft, is luxe winkels. Het is niet makkelijk om er veel geld uit te geven. Als je dat wilt, dan kun je beter gewoon naar Zwitserland gaan.

Noord is, meer nog dan de rest van West-Europa, geheel ontworpen. Het land is zorgvuldig van het water gescheiden met sloten, kanalen, dijken en gemalen, en daarbij is hier en daar een fiks stuk water drooggemaakt en ingepolderd. Dat gaat niet meer met windmolens maar met betrouwbare elektrische gemalen die een zorgvuldige architectonische omhulling krijgen.

Vergroot

Noord Gemaal Klaprozenweg - Noord's windmills disappeared a long time ago. If you want to see them you should probably plan a trip to the Zaanse Schans. Nowadays electronic pumping installations, much like this one, are used to keep the polders dry. This function is still vital for the Dutch, that is why they are designed in a more notable way. This booster water pumping station located at the Klaprozenweg has been designed by Bonnemayer architects. الطاحونات الهوائية منذ زمان في الشمال، لمشاهدتها عليك بجولة إلى زانس…

Al het land is door mensen gemaakt en vormgegeven. Ook de zogenaamde ‘natuur’ buiten de ringweg en op het water is helemaal bedacht en wordt in stand gehouden met publiek geld en strenge regels. De Nederlanders zijn hier zo blij mee dat ze de vele watervogels gewoon laten zwemmen en niet opeten. Je moet meemaken hoe dramatisch het is om de stad aan de noordoostzijde te verlaten en tussen het water en de weilanden terecht te komen. Het is een verbluffende cinematografische ervaring als het landschap zich opent en het geluid om je heen verandert. Dit gaat het best op een gehuurd rijwiel.

Vergroot

Uitzicht op Overhoeks - View of Overhoeks in Amsterdam Noord. Made by Noord participant Mahmoud Hamdy. View of the Shell building in Amsterdam Noord. The Shell building is a very prominent landmark. Mahmoud Hamdy

Ook binnen het stedelijke deel van Noord flitst, bij het volgen van de juiste fietsroute, alles voorbij wat Nederland te bieden heeft. Het is een onophoudelijke en opwindende afwisseling. Oude monumentale dorpskernen liggen vlak naast de tuinsteden en andere zuivere voorbeelden van sociale woningbouw uit de hele twintigste eeuw. Daartussen liggen scheepswerven, chemische fabrieken en industrieel erfgoed dat wordt omgevormd tot hippe werkruimte voor kunstenaars en de media-industrie.

Nederland is vanouds een immigratieland. De bevolking van Noord is etnisch en sociaal heel divers. Er wonen rijke en machtige mensen in monumentale dijkhuizen en oude boerderijen, en er wonen illegale immigranten waarvan niemand precies weet hoe ze overleven. Het grootste deel van de bevolking is, waar ze ook vandaan komt, typisch Nederlands: veel rijker dan de gemiddelde wereldburger maar toch gewoon. Ze hebben het enorm goed met elkaar. Dit geldt ook voor de werkloze arbeiders van de oude zware industrie en voor de vijftig procent immigranten, die voornamelijk uit Suriname, Turkije en Marokko komen.

Alle huizen zijn heel goed onderhouden door hun bewoners of de overheid. De straten zijn brandschoon dankzij een slim systeem van ondergrondse vuilnisopslag. En ‘s nachts is het heerlijk rustig in Noord, omdat iedereen op tijd naar bed gaat. Dat is wel even wennen voor de bezoeker: in Nederland wordt de laatste maaltijd bijzonder vroeg gegeten: tussen zes en acht uur. In Noord kun je heel goed slapen.

Vergroot

Containers - Green, wet and clean. Like many Dutch cities, Noord has an underground garbage disposal system. Blue is for paper, yellow for glass and gray for the other garbage. The red bin is for small waste. In this picture you see an inhabitant of Noord neatly disposing her wine- and juice bottles in the container. Garbage disposal is expensive, that is why the gray container only opens with a garbage disposal pass. This prevents people from outside the district dumping their waste in the containers of… Willem Velthoven

Veel Nederlanders denken dat de kwaliteit van leven in Noord niet hoog is, maar de bezoeker ziet meteen dat hier een enorme rijkdom en welvaart heerst. Zelfs de immigranten laten de eenden gewoon zwemmen. Er is genoeg voor iedereen in Noord!

Bestuurlijk is Noord een deel van Amsterdam, maar eigenlijk is het een kolonie van die stad. In het begin van de vorige eeuw was het helemaal groen landbouwgebied en water met een paar mooie dorpjes en een kleine haven aan het IJ. De boeren en dorpelingen waren zelfstandig en trots. Ze wisten zich beschermd tegen de grote stad door de rivier en een lange dijk. Na een natuurramp in 1916 greep Amsterdam haar kans en absorbeerde het prachtige maar failliete gebied in 1921 om te voldoen aan ontembare ruimtebehoefte van de hoofdstad.

Vergroot

Koeien in de kerk van Durgerdam - This is the Durgerdam church during the floods of 1916. Because the water rose to such a high level, the cows were brought to the only safe place: the church. The dikes of Waterland were broken through on several places and the independent villages were all heavily damaged by the water. After the floods the villages never really recovered the financial damages they suffered. Gratefully Amsterdam stepped in after the floods and bought the area north of 't IJ for a relative small sum of money.

Na die overname stuurde Amsterdam haar zware industrie, scheepsbouw en lastige arbeiders naar de nieuwe kolonie. En in de tweede helft van de vorige eeuw was Noord een industiestad die geregeerd werd vanaf de overkant van het water. Gaandeweg is Noord volgebouwd en met een paar tunnels en een ringweg verbonden met Amsterdam. Binnenkort wordt het via een snelle metroverbinding aangesloten op het spoor en het vliegveld. Er is een betonnen hotel met veel verdiepingen en het eerste nationale museum, het Filmmuseum, is er in aanbouw. Rond het enorme winkelcentrum aan het Buikslotermeerplein groeit een stadshart. Er staat een trots stadhuis en er wordt gewerkt aan een theater en een bioscoop. De bevolking heeft een groeiend zelfbewustzijn en het lokale bestuur ook. Het aantal Canta’s neemt af en je ziet er steeds meer bakfietsen, een teken van Hollandse welvaart en gezondheid. Noord is aan het veranderen van achtergesteld stuk Amsterdam naar een volwaardige, groene stad aan het water.

Vergroot

Bakfiets Invasie - The cargo bike invasion of Noord has begun. Ten years ago the amount of cargo bikes in Amsterdam Centrum started to rise. This particular bike is associated with prosperity, a high education and physical well being. It's the direct opposite of the Canta, a mini-car that was introduced for the physically disabled, but has developed into a poor man's car. Both vehicles are allowed on the ferry between Noord and Amsterdam Centrum. لقد بدأ غزو الدراجات الثلاثية العجلات للشمال. ظهر هذا الصنف من… Willem Velthoven

Stemmen fluisteren dat er in Noord gewerkt wordt aan een plan voor koloniale onafhankelijkheid met een volledig eigen bestuur. Geen deel meer van, maar een gelijkwaardig en trots zusje van Amsterdam, de minst normale stad van Nederland.

We wensen je een goed verblijf in Noord, de meest normale stad van Nederland.