Evelyn

Noord

Tentoonstelling en reisgids

Samen met 22 lokale en internationale kunstenaars bracht Mediamatic Amsterdam-Noord in kaart. Het resultaat is een tentoonstelling en de eerste Arabische reisgids over Nederland.

Vergroot

Rode canta in Amsterdam Noord - 2010 Een hond blaft tegen een rode canta in Amsterdam Noord, 2010. Samen met 22 lokale en internationale kunstenaars bracht Mediamatic Amsterdam-Noord in kaart. Het resultaat is een tentoonstelling en de eerste Arabische reisgids over Nederland. Noord is een internationaal kunstproject over Amsterdam-Noord. Het stadsdeel is Nederland in het klein: een pars pro toto. Conflicterend en heterogeen, maar ook saamhorig en solidair. Noord is onontdekt, en daardoor één van de meest spannende locaties van… Willem Velthoven

Noord, pars pro toto

Noord is een internationaal kunstproject over Amsterdam-Noord. Het stadsdeel is Nederland in het klein: een pars pro toto. Conflicterend en heterogeen, maar ook saamhorig en solidair. Noord is onontdekt, en daardoor één van de meest spannende locaties van Nederland. Mediamatic bracht Noord in kaart met 22 lokale en internationale kunstenaars. Het resultaat is een tentoonstelling en de eerste Arabische reisgids over Nederland.

Het is moeilijk te zeggen of Amsterdam-Noord een kleine stad is of het stadsdeel van een grote stad. Behalve de hoogtepunt van de Nederlandse cultuur - Bakker Bart, Hema, rotondekunst en bakfietsen - heeft het provinciaalse polders, herenhuizen en het Nederlands multiculturalisme. Maar om nu te zeggen dat Amsterdam Noord precies zoals iedere andere plaats in Nederland is... nou nee.

Het heeft voor- en nadelen om de testlocatie van een grote stad te zijn. Sinds de 90-er jaren proberen kunstenaars en culturele entrepreneurs van Noord een levendig cultureel gebied te maken door rondtrekkende kunstenaars en mediabedrijven te verleiden naar Noord te komen. Maar Noord is ook: het hoogste werkloosheidscijfer en het hoogste percentage PVV-stemmers. In Noord wonen toppolitici, alleenstaande werkende moeders en de grootste Egyptische gemeenschap in Nederland. Of het nu een stad is of een stadsdeel, Noord is onmiskenbaar een omgeving met conflicten.

En een conglomeraat als Noord verdient een bonte verzameling van onderzoekers. Mediamatic nodigde jonge getalenteerde kunstenaars uit Cairo, de stad met de meeste reisbureaus ter wereld uit. Van Beirut kwamen de beste graphic designers uit de Arabische wereld. Samen met een aantal Nederlandse kunstenaars onderzochten zij in de zomer van 2010 de zichtbare en onzichtbare aspecten van Noord. De reisgids combineert de resultaten van hun onderzoek met praktische informatie over deze buitenwijk. Een subjectieve gids van een unieke locatie. De tentoonstelling toont hun werk en loopt to 9 november 2010 in de Mediamatic Bank.

Vergroot

Koffiehuis de Klaproos - Klaprozenweg 60, Amsterdam Noord. Telefoonnummer: 020-6376512. Willem Velthoven

Kunstenaars

Ahmed Kamel, Ayman Ramadan, Engy Aly, Foundland, Ganzeer, Golfstromen, Kareem Lotfi, Khajag Apelian, Kivanc Ince, Lara Balaa, Lynn Amhaz, Mahmoud Hamdy, Malek Helmy, Sarah van Sonsbeeck, Kaweh Modiri, Tunc Topcuoglu and Wietske Maas.

Meer informatie

Zowel de tentoonstelling als de reisgids werden gepresenteerd op 10 september 2010. De reisgids werd ook als bijlage van Het Parool verspreid. De tentoonstelling is in de Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 Amsterdam.

Productie

Dit project is tot stand gekomen met medewerking van de kunstenaars, ontwerpers, vrienden, Noorderlingen, projectteam Noord en andere enthousiastelingen

Financiële steun

Noord is mede mogelijk gemaakt door steun van:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds BKVB, Gemeente Amsterdam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsdeel Noord, Stichting Doen, VSBfonds