Begin je eigen Slakkenkwekerij

Ontruiming Mediamatic Slakkenboerderij

Slakken afkomstig uit Amsterdam-Noord woonden gedurende de Noord tentoonstelling in een slakkenboerderij op de Vijzelstraat. De tentoonstelling sluit 9 november, en daarom geven wij de slakken weg. Vind hier tips van Wietske Maas over het onderhouden van je eigen slakkenkwekerij, en over hoe je de slakken het beste kunt bereiden. Eet smakelijk!

Vergroot

Snail hatchling - One of the first snail hatchlings_Mediamatic snail farm Bas van den Broeke

With:

De slakken uit Noord

De slakken die je in onze vitrine aantreft zijn van het soort Helix Aspersa Gros Gris (de segrijnslak met zwarte mantelrand). De slakken houden van warme temperaturen (20 C), een beetje vocht (met plantenspuit) en natuurlijk licht. Je kunt ze het beste kweken in een aquarium met ph neutrale grond en wat wormen (tegen de schimmel).

Slakken eten

Segrijnslakken kun je helemaal eten. Als je de slak uit zijn huisje haalt, zie je in het slakkenhuisvormige gedeelte van het lijfje de organen. Snij deze eventueel van de voet af, en bewaar het voetje.

Traditioneel slakken recept

Doe de slakken in een rieten mand. Leg in de mand ook een schoteltje met wat meel, eventueel vermengd met wat (gedroogde) kruiden en een klein beetje zout. Zet er een kopje met een beetje water bij. Laat de mand twee tot drie dagen staan. Haal vervolgens het eten en drinken weg en laat de slakken nog drie dagen staan.

Spoel nu de slakken goed af onder een lopende kraan. Haal ze uit hun huisjes en spoel ze nogmaals goed af. Breng water aan de kook met een bouquet-garni en een beetje zout. Naar smaak ook wat knoflook. Doe de slakken erin en laat dit 45 tot 60 minuten op een matig vuur koken. Zodra de slakken mals zijn (eventueel proeven), zijn ze gereed voor gebruik.

Nu kun je bijvoorbeeld de slakken frituren. Wentel de slakken in ei, en vervolgens in paneermeel (verrijkt met kruiden, peper en zout) tot ze goed bedekt zijn. Maak een sausje van gesmolten boter, veel knoflook en gesneden peterselie. Even frituren tot ze goudbruin zijn. Eet smakelijk!

Bekijk ook het snail porridge recept op de website van de BBC. Klik hier.

Meer informatie

De slakken zijn gratis af te halen t/m 9 november vanaf 13:00 uur in Mediamatic Bank. Wees er snel bij want op = op. Neem zelf een jampotje mee om de slakken in te doen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wietske Maas.