Workshop Archive

Any Media Documentary course @ IDFA

23 nov 2007
28 nov 2007

In deze cursus leerden deelnemers welke nieuwe media ze konden gebruiken in hun documentaire project. Ze kregen inzicht in de huidige digitale nieuwe media praktijken: van user generated content tot film op de mobiele telefoon, van locatieve media tot de toepassing van game-elementen. Ze werkten uit hoe de interactie tussen hun project en het publiek in elkaar moet steken, en ze ontwierpen een werkend prototype. Deelnemers leerden hoe zij de nieuwste inzichten over de financierbaarheid van nieuwe media betrekken bij het ontwerp van hun project.

Vergroot

Photo from Flickr by Chelseajg -

Wat?

De cursus ging van start met lezingen over actuele ontwikkelingen in de wereld van crossmediale en hedendaagse documentaire projecten. In de aansluitende dagen kregen deelnemers inzicht in alle mogelijkheden van nieuwe media. Tijdens de cursus werd uitgelegd hoe verhalen in sociale netwerken op internet kunnen worden ingebracht. We kijken naar de rol van user generated content en de mogelijkheden van locatieve technieken zoals GPS voor documentaire projecten. Ook bekeken we de mogelijke toepassingen van de mobiele telefoon en de kansen die virtuele werelden zoals Second Life kunnen bieden aan documentaire makers.

Aan de hand van hun eigen crossmedia project of idee leerden deelnemers om de juiste media te kiezen voor hun project. Ze werkten uit hoe de interactie tussen hun project en het publiek in elkaar moet steken, en ze ontwierpen een werkend prototype. Deelnemers leerden de nieuwste inzichten over financierbaarheid te betrekken bij het ontwerp van het project. Zij werden begeleid door ervaren trainers en internationale gast sprekers.

Na afloop van de cursus hadden deelnemers:
- een afgewogen keuze kunnen maken voor de juiste digitale media voor hun project
- up-to-date inzicht in digitale media, van user generated content tot film op de mobiele telefoon, en van locatieve media tot de toepassing van game-elementen.
- inzicht in financieringsmodellen en hebben deze toegepast in het ontwerp van hun project
- een prototype ontwikkeld, inclusief een interactie model.

Het verslag van de cursus tijdens IDFA 2006 kan je hier vinden.

Trainers en sprekers

Naast ons doorgewinterde team van digital storyteller Florian Thalhofer, media designer Jakob Schillinger en mediawatcher en workshop samensteller Klaas Kuitenbrouwer, trademn de volgende internationale gasten aan:
Neil Seiling - over nieuwe financieringsmodellen
Jamie King - over alternatieve distributie methoden

Voor wie?

De workshop was gemaakt voor 16 makers, producenten, editors, docenten die les geven in documentaires, film, radio, televisie en video. Alle deelnemers moesten het inhoudelijk onderzoek voor hun project achter de rug hebben, maar nog op zoek zijn naar het juiste mediaformat.
Alle deelnemers werdenbegeleid worden door handige, technisch onderlegde assistenten. Deelnemers hadden op voorhand geen specifieke technische kennis nodig.

De voertaal tijdens de workshop was Engels.

Tools

Als voornaamste netwerk- en blogtool gebruikten de deelnemers anyMeta, het content management systeem van www.mediamatic.net. Voor interactieve video projecten gebruikten we het Korsakow Systeem. Verder werden de deelnemers (waar nodig) geïntroduceerd tot www.flickr.com, www.youtube.com en maps.google.com als mogelijke productie tools.

'The Now Media Hour' en geld vinden voor een project

Tot de sessies van de cursus horenThe Now Media Hours, onderdeel van het IDFA forum. In deze sessie werden verschillende manieren om inkomen te genereren voor crossmedia- en documentaire projecten doorgelicht. Wat moesten crossmedia producenten weten? Waar moeten makers op zoek naar (financiele) partners? Welke nieuwe soorten contentprividers zijn er op de markt? Het gaat hier om 'market intelligence' voor crossmedia projecten.