A Man With A Plan

Fons Schiedon

4 feb 2011
20 mrt 2011
  • 20:00

Ontwerper/kunstenaar/filmmaker Fons Schiedon brengt vanaf 4 februari in MU zijn uiteenlopende praktijken bij elkaar in een eerste grote solotentoonstelling. Na een stereoscope leader voor Pictoplasma 2010, een bejubelde live-action leader voor Playgrounds 2010 en de korte experimentele animatiefilm ‘In a Forest’ is het tijd voor een vrij en visueel experiment. Maar niet zonder structuur, want Fons Schiedon is 'A Man with A Plan'. En zijn plan heeft alles te maken met de wetten en illusies van film, animatie en werkelijkheid.

Vergroot

Fons Schiedon - bron

Spil van de expositie zijn twee draaiende vortexen, de zwarte gaten van make-believe, die in iedere huiskamer gapen en waarachter hele werelden schuilgaan. Als 'A Man with A Plan' becommentarieert Schiedon echter vooral een wereldbeeld dat slechts tendele door de realiteit wordt vormgegeven. Minstens zo belangrijk en vormend als de werkelijkheid zijn namelijk de beelden, media en interpretaties van die werkelijkheid die ons zo mogelijk nog dieper raken en dwingender omringen.

Schiedon speelt met het besef dat we steeds vaker 'filmmomenten' ervaren. Hij brengt hiervoor een aantal ideeën bijeen die in zijn ogen "de bastaardkinderen zijn die ontspruiten aan een wilde wereldomspannende nieuwe media orgie". Wat wij dagelijks ervaren wordt minstens zo bepaald door onze eigen gedachten als door de films, sociale netwerken, televisieseries, foto's, boeken en bladen, advertenties en mensen met dezelfde mediavoorkeuren als die we zelf koesteren. De meeste werken in de expositie zijn beeldende anecdotes in videoformaat met een lichte dosis onthullende humor. Schiedon laat zich daarbij net zo makkelijk inspireren door hedendaagse kunsticonen als Paul McCarthy en Bas Jan Ader als door het gedegenereerde ‘valse’ rappersleven van acteur Joaquin Phoenix en de bewegingsstudies van fotograaf Edward Muybridge. Overal ziet hij mindbending mixtures van echt en onecht, ontwrichtende beeldframes en bizarre (on)werkelijkheden. Bij MU geeft hij er een nieuwe draai aan.


Opening vrijdag 4 februari vanaf 20 uur.