Waarom Over Datum Eetclub?

Het is vers voor, vers na. Ladingen voedsel vinden een vroeg einde in de afvalbak omdat wij ons angstvallig vastklampen aan houdbaarheidsdata. Onzin! Het is tijd voor stevige pot deze zomer bij Mediamatic. Tijdens de Over Datum Eetclub avonden in juli en augustus koken we met marginaal, afgedankt eten kunstige gerechten. Krachtvoer, want wat je niet doodt maakt je sterker.

Vergroot

Verlopen doch fier rechtopstaand voedsel - Kun je gewoon nog eten. Abel

Onder het mom van de luie kunstenaar kietelen worden cultuursubsidies ingetrokken. De kunstsector wordt de marge in gedreven en bij Mediamatic koken we daarom deze zomer met marginaal voedsel: eten dat volgens de al te behoudende houdbaarheidsdatum bedorven is, maar volgens ons nog prima smaakt. Laat je niet voorkauwen wat je wel en niet mag eten, maar denk zelf na!

Tenzij eten raar begint te ruiken of wegloopt van de schimmel, smaakt het waarschijnlijk niet naar linke soep. Een houdbaarheidsdatum wordt namelijk met een grote marge vastgesteld. Met een flinke slag om de arm dekt een fabrikant zich in zodat kwaliteit gegarandeerd is. Maar de uiterste houdbaarheidsdatum is niet hetzelfde als de uiterste consumptiedatum. Tot lang na de houdbaarheidsdatum is het eten veilig voor consumptie.

Schuif deze zomer aan bij Mediamatic, want in juli en augustus serveren wij de heerlijkste over datum delicatessen die jouw koelkast of (super–) markt te bieden heeft. Zes dinsdagavonden tarten wij het lot en de Voedsel en Waren Autoriteit. Verzet dus, tegen de verspilling van verstreken, maar niet te versmaden voedsel. Iedere avond kent een andere masterchef en die bepaalt wat er gefabriceerd wordt in de keuken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de kok zelf ook daadwerkelijk een hap durft te nemen van wat ie maakt...

Discusseer mee

Bekijk de de officiële richtlijnen wat betreft het bewaren en consumeren van eten, en bekijk onze alternatieve richtlijnen. Vergeet niet mee te discusseren. Wat spook jij uit in de keuken? Deel je ervaringen met ons en vertel ons je sappigste over datum tips.

Ik wil mee komen eten. Hoe reserveer ik een plekje?

Door in te loggen op de website en een reservering te maken. Meer informatie daarover vind je hier. Een volledige lijst met data vind je op de Over Datum Eetclub pagina.

Meer informatie

Over Datum Eetclub vindt iedere dinsdagavond plaats in Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68. Deuren gaan open om 17:30 en om 18:00 gaan we echt aan de slag.

Deze avonden zijn onderdeel van de tentoonstelling Pièce de Résistance.