New Order

Concept en thema's

New Order is een serie evenementen en exposities over energie, economie en kunst. De energiecrisis is opgelost en de klimaatcrisis is geen probleem meer. Deze wereld ziet er heel anders uit dan de onze en toch is het normaal voor degenen die er wonen. Er zal ooit een naam voor zijn, maar voor nu noemen we het ‘post carbon’.

Vergroot

Ubangi woman with a solar tablet - from Expo 2020 Gbadolite. a research design project by Femke Herregraven, Katja Novitskova, Matthias Schreiber, Chris Lee, Henrik van Leeuwen and Mikko Oustamanolakis, 2010 Katja Novitskova

Concept

In een post carbon wereld wordt energie niet gezien als enkel een elektrische kracht. Energie wordt gewaardeerd in al haar verschillende stadia en fasen: minerale, organische en culturele, als een fundamenteel principe van onze maatschappij. New Order verkent de gevolgen van energie in deze nieuwe rol in onze samenleving. Hoe beïnvloedt het onze interactie met de stad, het publieke en het private, met machtsstructuren, producten en kunst?

Vergroot

New Order - lets see what comes out of it

Thema’s

Elektriciteit - De dood van een gecentraliseerde energie-infrastructuur heeft geleid tot de democratisering van zijn generatie en distributie. Macht is nu informeel, persoonlijk en peer-to-peer.

Politiek - De beveiliging van fossiele brandstofbronnen is niet langer de oorzaak van internationale conflicten, wat leidt tot een nieuw tijdperk van geopolitieke samenwerking.

Democratie - De persoonlijke autonomie, mogelijk gemaakt door nieuwe locale vormen van energie heeft geleid tot een krachtige individualisme tegen de overheid.

Economie - Nieuwe vormen van energieopwekking hebben geleid tot nieuwe vormen van delen en uitwisselen, hierdoor is een levendige informele economische sector ontstaan.

Maatschappij - Persoonlijke koolstof ruil is verplicht. Elke burger krijgt een bepaald bedrag per jaar van de staat. Hiermee kan hij of zijn investeren, doneren of ruilen om het aan te passen aan hun levensstijl. Wij doneren onze koolstof om deel te nemen in koolstof-intensieve gebeurtenissen, zoals het kijken naar motorsport.

Ervaring - Onze persoonlijke koolstof accounts achtervolgen ons als een geest, een avatar die boven onze hoofden zweeft. We volgen ze en zoeken naar anderen om mee te ruilen en te werken.

Cultuur - Energie wordt niet langer gezien als een infrastructuur of als wetenschap, maar als een legitiem, onafhankelijk creatief medium. Galeries exposeren het en Biënnales cureren het.

Gezondheid - Preventieve, op het milieu gerichte, gezondheidszorg heeft de conventionele medische pathologie vervangen. Dit leidt tot een nieuw bewustzijn van onze effecten en reacties op de wereld.

Voeding - Voedselproductie heeft zijn overgang van industriële productie naar lokale teelt naar interne manipulatie voltooid. Met behulp van de energie van microben en bacteriën zijn wij in staat om een nieuwe uitgebreide reeks stoffen te verteren, geteeld in onze eigen steden en woningen.

Stad - De mens wordt geconfronteerd met de enorme taak van het renoveren van onze verouderde stedelijke omgeving, om deze aan te passen en de nieuwe post-carbon wereld. Regeringen hebben verouderde planningen verworpen. Dit leidt tot een nieuwe ecologisch gebouwde omgeving van speculatie.

Meer informatie

New Order is een serie evenementen en exposities die plaatsvinden in Mediamatic FABRIEK in Amsterdam, van februari tot juli 2012. Curators: Katja Novitskova en Rory Hyde. Klik hier voor een overzicht van alle New Order tentoonstellingen.

New Order is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Ministerie van OCW, Gemeente Amsterdam, SNS Reaal Fonds en Stadsgenoot.