HEMA - The Musical

Een musical over de gewoonste zaak van de wereld, de HEMA, eind 2001.

20 Oct 2012
21 Nov 2012
  • 20:00

De komst van een Spaanstalige stagiaire zet de levens van een ieder even op zijn kop. Inclusief dat van de dame in kwestie zelf. En de Nederlandse identiteit? Die bestaat niet. Of toch wel?

Enlarge

HEMA-demusical - scenefoto HEMA de musical, door: Daan van Meer, gevonden op www.hemademusical.nl

With:

Het verhaal speelt zich af in de drukke winkelmaanden: oktober, november, december en januari, tot het koninklijk huwelijk op 2-2-2002. Een periode waarin de winkel vanzelfsprekend met het seizoen en de feestelijkheden mee transformeert.

Anja is een energieke en vrolijke medewerkster van de HEMA, één van de trouwe krachten waar het filiaal op de Nieuwendijk in Amsterdam al jaren op steunt. Al bijna twintig jaar werkt ze er met veel plezier. Anja is bijna vijfentwintig jaar getrouwd met postbode Marco en hun huwelijk is compleet ingedut. Hun enige zoon woont en werkt in Australië en Anja worstelt met zichzelf. Wat moet ze nou met haar leven? Heeft ze alles er wel uitgehaald wat er inzit of moet ze iets heel anders gaan doen? Ze ziet erg op tegen de zilveren bruiloft die zij en Marco binnenkort gaan vieren. Ze twijfelt aan alles en vooral aan zichzelf. Nu haar huwelijk in zwaar water verkeert, is de HEMA meer dan ooit Anja's houvast en vormen haar collega's haar 'familie'.
Collega Tilly van de gordijnen is Anja's grote vertrouwelinge. Tilly op haar beurt worstelt met haar naderende pensioen ('ik ga voor geen miljoen') en met haar puberende kleindochter Nancy waar ze na het overlijden van haar dochter voor zorgt.
Nancy is een vroegtijdige schoolverlaatster die bij de HEMA moet werken van haar oma, want van hangen op de bank is nog nooit iemand beter geworden. Nancy heeft een oogje op de knappe Huibert van de foto-afdeling, waar alle dames in de winkel een zwak voor hebben. Ze willen hem graag gelukkig maken en denken dat hij gewoon een vriendinnetje moet krijgen. Niemand ziet wat Huiberts echte probleem is en dat hij met zijn (homo)seksualiteit worstelt.
De Turkse collega Yildiz van het gebak heeft haar eigen problemen. Ze is zwanger van haar eerste kind en wil stoppen met werken omdat dat zo hoort volgens haar.
De bedrijfsleider van het filiaal, Van Seumeren waakt als een oudere broer over zijn personeel. Als hij eerlijk is, heeft hij het na meer dan achttien jaar wel gezien en is toe aan een nieuwe uitdaging.
De gay etaleur Eddy, die zo nu en dan langs komt om de winkel helemaal te restylen, zorgt met zijn directe persoonlijkheid voor leven in de brouwerij. Hij weet niet dat de jonge Huibert van de foto-afdeling stiekem een oogje op hem heeft.

Alles wordt anders met de komst van de speciale stagiaire Ramona Fernandez de Carvallho, die op een geheime koninklijke missie is.