Pim de Kuijer Lezing

10 Apr 2015

Op 10 april 2015 vindt de eerste Pim de Kuijer Lezing plaats. De lezing zal in de geest van Pim de Kuijer zijn, die aan boord van rampvlucht MH17 overleed. De avond biedt een podium voor wereldverbeteraars die net als Pim hun idealen in daden omzetten. De Pim de Kuijer Lezing wil voornamelijk jonge mensen inspireren en motiveren. De eerste lezing zal gegeven worden door de Turkse politica, diplomate en columniste Safak Pavey.

Enlarge

Pim de Kuijer -

De 38-jarige Şafak heeft een indrukwekkend levensverhaal. Tijdens haar studie kunst en film in Zürich verloor ze een been en een arm in een treinongeluk. Daarover schreef ze op 20-jarige leeftijd samen met haar moeder, ook schrijver, de bestseller Platform Numer 13. Later begon ze haar carrière bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Ook schreef ze een boek over vluchtelingen in Iran, samen met Nobelprijslaureaat Shririn Ebadi. Haar laatste boek, Wherever I go the Sky is Mine, kwam uit in 2011, en gaat over het sociale leven in Iran, waar Şafak enkele jaren woonde.

In 2012 werd Şafak verkozen in het Turkse parlement als eerste vrouwelijke gehandicapte parlementariër. Ze zette zich in voor de toetreding van Turkije bij de EU. Voor haar werk won Pavey meerdere onderscheidingen, waaronder de International Woman of Courage Award van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgereikt door Michelle Obama en Hilary Clinton in 2012.

Pavey past perfect bij het doel van de Lezing: een podium bieden aan iemand die laat zien dat je idealen op jonge leeftijd in de praktijk kan brengen. Als diplomaat, Turkse politica, en schrijver van drie boeken strijdt Şafak voor vrouwen, vluchtelingen en gehandicapten. Net als Pim laat ze zien dat een verhaal met een moraal een zinnig avontuur kan zijn. Ze zal in de lezing nadrukkelijk stilstaan bij de parallellen tussen haar en Pims leven en hun gezamenlijke strijd voor de rechten van minderheden, vluchtelingen en gehandicapten.

Over de lezing
De lezing is een initiatief van een aantal vrienden van Pim. Zij hebben zich verenigd in een stichting die jaarlijks zorg gaat dragen voor de totstandkoming van de lezing. ‘Pim’s verhaal kwam bruut ten einde. Met een jaarlijkse lezing willen we zijn verhaal in zijn geest verder schrijven,’ vertelt Maarten Gehem, goede vriend van Pim en voorzitter van de stichting.