Festival van het Vrije Woord

Ihkv Dag van de Persvrijheid

2 May 2015

Vrijheid om je mening te geven lijkt zo gewoon als het drinken van een glas helder water. Het is vanzelfsprekend als je het hebt en een ramp als het je ontbreekt. Daarom organiseren wij, aan de vooravond van de Internationale Dag van de Persvrijheid, het Festival van het Vrije Woord. Een viering, maar ook een protest tegen de bedreiging ervan: een belegering van het vrije woord.

Enlarge

dfg -

Vierentachtig procent van de wereldbevolking leeft in een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd. Wie zich durft uit te spreken riskeert bedreigingen, celstraf, marteling of zelfs de doodstraf. Dat weerhoudt burgers, journalisten en actievoerders wereldwijd niet om hun overtuiging te uiten, hun waarheid te spreken en de feiten boven te laten komen. Maar ook dichter bij huis staat de vrijheid van meningsuiting onder druk.
Daarom laten we het publiek tijdens het Festival van het Vrije Woord ervaren wat het betekent om continu te worden beveiligd en onder druk te staan, zoals in landen als Egypte, Turkije of Rusland, maar ook zoals Edward Snowden, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali, hier en elders. En wat het betekent als je een debat over het vrije woord wilt organiseren: dat De Balie hiervoor moet voldoen aan strenge veiligheidsmaatregelen, en sprekers en organisatie zich zouden kunnen terugtrekken uit angst voor mogelijke dreiging. We voeren deze avond een strikt toegangsregime. Bezoekers mogen maar één kaartje per persoon kopen, een ID is verplicht om toegang te krijgen en er staan controlepoortjes bij de ingang. Om het publiek ter plekke te laten zien én ervaren welke gevolgen vechten voor het vrije woord daadwerkelijk heeft.