De Turk bestaat niet

3 Jun 2015

Over de vraag wat een Turk is zijn in Turkije vele veldslagen gevoerd. Wie vandaag de dag in Turkije openlijk twijfelt aan de Turkse nationaliteit doet dan niet zonder gevaar. De Balie en het Holland Festival presenteren daarom de lezing DeTurk bestaat niet door vooraanstaand Turkije-expert Hugh Pope.

Enlarge

De Turk bestaat niet -

Pope, journalist en Turkije-specialist voor de International Crisis Groupe, zal uitgebreid ingaan op de bewogen geschiedenis van het land, de grote culturele diversiteit van haar inwoners en de beladen identiteitsvraagstukken over wie zich Turks mag en wil noemen.

Dit jaar is er tijdens het Holland Festival veel muziek en cultuur uit Turkije. De diversiteit in het muziekprogramma laat zien hoe veelomvattend en uiteenlopend de Turkse cultuur is. Er wordt een brede muzikale waaier getoond: van de soefimuziek van Al-Kindi en Mercan Dede tot de Balkanroots van Candan Erçetin, van de Armeense klanken van Gurdjieff en Komitas tot de experimentele elektronica van Erdem Helvacıoğlu, en van de symfonische rock van Şebnem Ferah tot de zang van de Griekse, in Istanbul woonachtige Vassiliki Papageorgiou.