Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Mediamatic 2008

Dit jaar verhuisden we van Post CS naar Mediamatic Bank aan de Vijzelstraat. In 2008 worden er Tentoonstellingen geopend, Workshops en Presentaties gegeven.

Urban Typography

Op 17 en 18 januari de eerste Urban Typography workshop. In deze workshop konden de deelnemers (praktisch) experimenteren met 2- en 3 D design en typografie voor de straat of een ander medium. De projecten werden gerealiseerd met hulp van Fablab machines. Trainers in deze workshop waren de grafisch ontwerpster Mirthe Blusse, de Fablab medewerker Bernardo Gaeiras en de bekende graffiti kunstenaar Zedz. Ook Jack Bakker van het architectenbureau Zwarts en Jansma kwam langs met inspirerende voorbeelden van sjablonen en figuren die met behulp van een lasercutter gemaakt waren.

Speelgoed met een twist

Van 23 t/m 25 januari maken deelnemers van deze workshop speelgoed met een twist. De focus is het maken van (nieuw of oud) speelgoed met genetwerkte componenten, sensoren en andere digitale en elektronische aspecten. Binnen het korte tijdsbestek van drie dagen wisten de teams tot creatieve en werkende prototypes te komen. Ook voor deze workshop hadden we een uitmuntend en technisch zeer bekwaam team bestaande uit Jean-Baptiste Labrune, Dana Gordon, Dirk van Oosterbosch, Auke Touwslager en Tim Walther. Later in het jaar op 23 oktober werd er een Hybrid Toys lezing gegeven door Alexandra Deschamps-Sonsino

Gastarbeider Dating

Gastarbeider Dating was een serie van zeven tentoonstellingen over identiteit, je thuis voelen, vreemd zijn en elkaar ontmoeten. Curators Katja Sokolova en Irina Birger vroegen 10 kunstenaars uit 7 verschillende landen om een week lang, samen met hun eigen sociale netwerk van landgenoten, Nederlanders of andere vrienden een tentoonstellingsproject te maken. Van iedere kunstenaar werd een poster en een flyer gemaakt en in Amsterdam verspreid. Op de openingsavond op 26 januari verzorgde Studio Kinematix de geboorte van de 'universele gastarbeider': DJ Clone.

Mediamatic lanceerde op 30 januari een beta-versie van een nieuwe online datingsite, nu voor de culturele sector: Mediamatic Dating. Zoek je een Muze, een Huisgenoot, een Avontuurtje of een Sponsor? Mediamatic dating is veilig, gratis en open voor iedereen. Honderden mensen maakten direct een anoniem profiel aan en gingen boodschappen uitwisselen met gelijkgestemden uit het Mediamatic netwerk. Binnen enkele dagen was de datingsite effectief; “I found the gastarbeider of my life! Thank you Mediamatic” was de blije reactie van een nieuw koppel! Illustratie door Thomas Schats voor Amsterdam Weekly.

Katja Sokolova Dating Poster

Katja Sokolova Dating Poster

-

30 januari t/m 16 maart 2008: Gastarbeider Dating

Van 30 januari t/m 3 februari volgt de tentoonstelling Russian Brides, International Marriage Agency and Consulting Service. De Russische kunstenaars Irina Berger en Katja Sokolova stellen Westerse beeldvorming over (internet)bruiden uit Oost Europa ter discussie. Verschillende events, waaronder een casting voor Russische bruiden, een workshop 'how to be a real gentleman', Pelmeni (Russische ravioli) maken, en een 'drinking wodka training' bereidden de bezoekers voor op de Russian Roulette, een avond waar mannen (en een enkele vrouw) konden speeddaten met Russische bruiden en stereotypen over Russische vrouwen onderuit werden gehaald. Irina en Katja werken samen met andere Russische kunstenaars zoals, DJ Goldfinger en het Russian Choir Soroki.

Nostalgia and Chaos, a Search for Beauty in Times of Social Struggle

Voor de tentoonstelling, gehouden van 6 t/m 10 februari, Nostalgia and Chaos, a Search for Beauty in Times of Social Struggle bouwde de Argentijns-Nederlandse kunstenaar Aimee Zito Lema de ruimte om tot een grote kartonnen doos, refererend aan de armoede in haar land. Ze stelde een een programma samen met haar visie op de hedendaagse Argentijnse cultuur, waarin ze zich ook liet leiden door haar eigen herinneringen. Zoals in de performance 'Vaarwel Amsterdam' met Aimee Zito Lema en celliste Lidewij Mahler tijdens de tentoonstelling op 8 en 9 februari Nostalgia and Chaos. Uitgangspunt voor de performance is het gedicht 'Vaarwel Amsterdam'. Vicente Zito Lema, de vader van Aimee, schreef dit gedicht in 1984 toen hij na 7 jaar in ballingschap in Nederland terugkeerde naar zijn moederland Argentinië. Begeleid door cello droeg Aimee het gedicht voor. Zij maakte gebruik van een kartonnen installatie, die refereerde aan de 'cartoneros'. Dat is de arme laag van de Argentijnse bevolking die voor inkomsten afhankelijk is van het geld dat zij verdienen door op straat gevonden karton te verkopen.

Lidewij Mahler and Aimee Zito Lema performing Goodbye Amsterdam

Lidewij Mahler and Aimee Zito Lema performing Goodbye Amsterdam

-

Mediamatic Gastarbeider Dating Aimee Zito Lema

Japan, New & Old, In & Out

Op 13 t/m 17 februari de tentoonstelling Japan, New & Old, In & Out georganiseerd door de Japanse kunstenaars Kyoko Inatome en Emiko Chujo. Ze creërden een Meeting point om zo de samenwerking tussen creatievelingen uit Japan, Nederland en andere landen te stimuleren. De tentoonstellingsruimte vormden zij om tot een 'Kotatsu' café met lage tafels. Wat direct opviel waren de uiterst verzorgde, gastvrije, blije gastvrouwen en -mannen die de bezoekers figuurlijk in de watten legden. De tentoonstelling volgde een ritueel ritme, met een openingsceremonie, dagelijkse activiteiten met crossovers van oude en nieuwe Japanse culturele uitingen of een mix van Japanse en 'Westerse' cultuur en een rituele afsluiting van het project. Zo gingen bezoekers na het ritueel openen van een vat Sake DIY aan de slag met de Japanse rijst-snack mochi. Op andere dagen volgden een serie performances en activiteiten met Japanse animatiefilms, Shishimai dans, Cosplay performance, een optreden van de J-pop band Slightly Spring en de band Treehouse en een Shabera Night.

Room Temperature

Zhana Ivanova en in Nederland woonachtige Bulgaren brengen met de tentoonstelling Room Temperature van 20 t/m 24 februari een eerbetoon aan filmmaken en aan de Bulgaarse cinema. Bezoekers kunnen meespelen in een remake van 'Toplo', een Bulgaarse komedie uit 1978. Een geheel uit karton opgetrokken decor vult de tentoonstellingsruimte. In vier dagen wordt de film opgenomen en gemonteerd. 'Room Temperature gaat op 24 februari, de laatste avond, voor een enthousiast publiek in premiere.

Full Belly

Van 27 februari t/m 2 maart detentoonstelling Full Belly. De Israëlische kunstenaars Gil & Moti gingen voor Full Belly op zoek naar snackbar-medewerkers van Arabische afkomst. De gesprekken die ze met hen voerden presenteerden ze in een video-installatie. Ook nodigden ze de mannen uit voor de tentoonstelling. Tijdens openingstijden kookten ze voor de bezoekers skakshuka, een gerecht dat ze leerden maken in het leger, om zo een prettige omgeving te creëren waar kritische discussies over culturele identiteit en goedkope arbeid gevoerd konden worden. Op de foto poseren Gil & Moti (in een EL Hema shirt met de tekst Halal in het Hebreeuws) met een van de Arabische mannen in de tentoonstellingsruimte.

Canadia: Land of Myths and Media

In de tentoonstelling Canadia: Land of Myths and Media, transformeert de Canadese kunstenaar Brian McKenna samen met zijn Canadese vrienden Robyn Moody en Denton Fredrickson van 5 t/m 9 maart de tentoonstellingsruimte van Mediamatic tot een 'Radio Broadcast Cabin in the Woods'. Vanuit deze installatie verzorgt hij samen met andere kunstenaars zoals Andre Avelas een continue audio-streaming van live interviews (waarin Brian sprak met Canadese toeristen in Amsterdam), discussies en geselecteerde muziek. In het uitgestrekte Canada was radio in McKenna's jeugd het belangrijkste communicatie middel met de buitenwereld. Met performances en korte workshops onderzoekt McKenna de huidige toestand van de Canadese culturele identiteit. Houthakkerscursussen, leren kampvuren maken, drinkspelletjes, pancakes met maple syrup, alle stereotype beelden kwamen voorbij. Canadia bood ook ruimte aan gastarbeiders met een Pools-Canadees cultureel centrum, met performances door Kinga Kielczynska en Kristina Petrasova. Gedurende de week ook optredens van Seamus Cater, Mike Ottink, k.g. Guttman en vele anderen.

Spring Cleaning

Voor de tentoonstelling Spring Cleaning van 12 t/m 16 nodigde Sara Rajaei 11 kunstenaars uit om hun visie te geven op haar geboorteland Iran en de Iraanse cultuur. Dit resulteerde o.a. in muzikale cross-overs, een poëzie voordracht door Nafiss Nia en een screening met films van jonge Iraanse filmmakers. Het publiek kon meedoen aan een Iraanse 'Raghs' happening en ter afsluiting was er een Fire Party. Naast Sara Rajaei waren betrokken Nafiss Nia, Hadas Itzkovitch, Nazanin Asgarian, Sahand Sahebdivani, Chantur chandar, Milan Gataric, Ana Mihajlovic, Otobong Nkanga, Stanislav Mitrovich, Igor Balac, DJ Ishtar en Shila Foroudi.

'Sorry voor Fitna'

In het voorjaar van 2008 hield Geert Wilders de media in zijn greep met zijn geheime griezelfilm "Fitna." Mediamatic start eind maart 2008 de actie 'Sorry voor Fitna'. We willen niet langer wachten. Wat kunnen we doen? We maken onze eigen Fitna's wel. Zoveel mogelijk. Een oproep op internet om zelf een filmpje te maken, en dat te plaatsen op YouTube leverde in een paar dagen een stroom aan reacties op. Naast honderden filmpjes was dat veel discussie en media aandacht: van de voorpagina van NRC, Volkskrant TV en RTL Nieuws tot aan de websites van Al Jazeera en Al Arabiya aan toe.

Zeg Sorry voor de Fitna Viral

Zeg Sorry voor de Fitna Viral

-

In het voorjaar van 2008 hield Geert Wilders de media in zijn greep met zijn geheime griezelfilm "Fitna." Mediamatic startte de actie 'Sorry voor Fitna'. We willen niet langer wachten. Wat kunnen we doen? We maken onze eigen Fitna's wel. Zoveel mogelijk.
Een oproep op internet om zelf een filmpje te maken, dat te plaatsen op YouTube leverde een stroom aan reacties op. Naast honderden filmpjes was dat veel discussie en media aandacht: van de voorpagina van NRC, Volkskrant TV en RTL Nieuws tot aan de websites van Al Jazeera en Al Arabiya aan toe.

Kate Bush Party

Voorafgaand aan de tv-vertoning van de documentaire 'Come Back Kate', gemaakt door Quirine Racké en Helena Muskens, hield Mediamatic samen met hen een Kate Bush Party waar de film als speciale pre-tv-première op een groot scherm op 11 april wordt getoond. Maar de documentaire is niet de enige reden om te komen! Bezoekers kunnen ook hun eigen Kate-portret of 'Wuthering Heights'-videoclip maken in de foto- en videobooths, die vervolgens direct op het net gepubliceerd worden. Muziek van DJ 'All Out Kate', een Kate Bush YouTube VJ collectie en Imagining Kate cocktails van Debra Solomon.

e-Fashion Salon: Pimp your outfit and your profile!

Op 17 april e-Fashion Salon: Pimp your outfit and your profile!. Tijdens deze Salon toont Leah Buechley de LilyPad Arduino, een e-textielkit waarmee je zelf interactieve mode maakt en diverse fascinerende materialen zoals geleidend rubber. Marina Toeters presenteert haar Lumalive project met kleding waarin mode en technologie samenkomt. Jennifer Delano, directeur van The Artist Advice, vertelt over de eerste Second Life Real Life Fashion Show die zij organiseerde. Ook wordt er een nieuw project van de Universiteit van Amsterdam en Govcom.org Foundation gepresenteerd: elfriendo. Elfriendo is een service voor mensen die een MySpace profiel willen aanmaken. Elfriendo helpt met je profiel invullen door het meten van overeenkomstige interesses met andere gebruikers.

Sleep-In

Vijf nachten lang van 7 t/m 12 mei is het mogelijk om te blijven slapen bij Mediamatic! Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska plaatsten een 'material spiritual'-installatie in de tentoonstellingsruimte, maar bieden ook specifieke activiteiten aan op iedere dag. De thema's The Art of Permanent Laughter, Experitism, Trance Travelling en Ritualism geven de bezoekers de gelegenheid om o.a. een lach-workshop te volgen, zich te laten fotograferen als geest, zelf een trance-dance-video te maken of mee te doen met een séance. Op de laatste dag, getiteld Resonation, kunnen bezoekers ten slotte ontspannen bij o.a. de soundscapes van Ivan Kadelburg en Mhairi Macfarlane en het klankschaalspel van Frank Mannens. De Sleep-In was een succes; de eerste dagen nog wat aarzeling van slapers, de laatste dagen geheel volgeboekt. Slapen in culturele instellingen wordt een trend, 'mind our words'!

Sleep-In bij Mediamatic

Sleep-In bij Mediamatic

-

7 t/m 12 mei 2008: Sleep-In

Say Yes to No

Op 28 mei Say Yes to No, de eerste in een serie avonden over de kracht van negatief denken, naar een concept van Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska. Deze avond is Timothy Moore te gast om te spreken over de Ontwikkeling van het Zelf in de 21ste eeuw. Het publiek werd tijdens zijn performance in een 'ja' en een 'nee' groep verdeeld en uitgedaagd om een kritisch standpunt in te nemen.

Augmented Reality Games

Van 2 t/m 4 juni organiseren we de eerste AR Games workshop. Deelnemers aan deze workshop maken ontwerpen en prototypes van een Augmented Reality Game met gebruik van de ARToolkit. De interactie tussen de virtuele en de fysieke wereld is de focus van het spel.

In het verlengde van de Augmented Reality Games workshop wordt er 2 juni een Superimposing the Virtual Salon georganiseerd om een aantal AR voorbeelden te laten zien aan een groter publiek. Na een inleiding van <>TAG spreekt eerst Theodore Watson over zijn Funky Forest, een interactief eco-systeem waar kinderen met hun lichaam de omgeving kunnen beïnvloeden en bijvoorbeeld bomen kunnen scheppen. Daarna volgen presentaties door Julian Oliver, Yolande Kolstee van het AR+RFID lab in Den Haag en Jan Torpus en Alex Schaub. Melanie Bonajo en Kinga Kielzcynska sluiten af met de performance 'The paradigm of intuitive Science'.

Interactive Dance Film @ Cinedans

Vanaf 30 juni t/m 5 juli 2008 was onze eerste grote internationale workshop Interactive Dance Film @ Cinedans. 16 ervaren choreografen, dansfilmmakers en kunstenaars hebben binnen een week hele mooie projecten gemaakt. De 5 beste projecten werden gepresenteerd tijdens het Cinedans festival in theater Rialto. Trainers en assistenten: Jakob Schillinger, Florian Thalhofer, David Hinton, Simon Fildes, Dirk van Oosterbosch, Amy Patton, Louise Berg en Julieanne Eason. Deelnemers: Marieke Coppens, Nathalie Ho-Kang-You, Melanja Palitta, Goran Turnsek, Bertha Bermudez, Christina Hallstrom, Lucy Nooren, Yvonne van den Akker, Tiziana Cantarella, Lutz Gregor, Klara Elenius, Francesca Penzani, Iwona Hrynczenko, Lucia Galindo Martinez en Lizze Sykes.

Ikikikik!

In aanloop van de Ikikikik! tentoonstelling, een over zelfrepresentatie op internet, worden er Beauty Parlours gegeven, een serie publieke onderzoeken. Hoe kunnen we, in plaats van de hele dag shoppen voor een nieuwe outfit, onze digitale aanwezigheid mooier, leuker en interessanter maken? In deze Beauty Parlour: Finding the Perfect Chicken, lezing van Koen Vanmechelen. Op 7 februari spreekt hij in de Beauty Parlour serie over zijn project Universal Cosmopolitan Chicken en zelfrepresentatie. Vanmechelen combineert kunst met wetenschap om de perfecte kip te creëren. Hij vertelt over het wereldwijde fokprogramma dat hij opzette om tot een super-hybride kip te komen en daarmee tegelijkertijd de 'oerkip' te kunnen benaderen. Van Mechelen laat veel beeldmateriaal zien van zijn werk, dat gerelateerd is aan ethische kwesties rondom klonen, genetische manipulatie, rascisme en globalisering.

Ikikikik! gaat over Doe het Zelf mode en publiceren op internet. Een doorlopende tentoonstelling / catwalk / photoshoot /naaiatelier / videobooth / storysharing feest, van 18 juli t/m 5 oktober, om er goed uit te zien op straat en op het net. Met deze tentoonstelling slaat Mediamatic alarm over de subidie die we dreigen mis te lopen. We krijgen steun van het Parijse activisme– en modecollectief Andrea Crews en het Leger des Heils ReShare. Andrea Crews is een groep kunstenaars / activisten / modeontwerpers die zich specialiseren in het spontaan ontwerpen van vrolijke mode uit lompen. Zij veranderen samen met bezoekers een metershoge berg tweedehands kleding in eigenzinnige mode. Met de workshops Upcycle yourself, professional catwalk — not just for models, Make your own Nike.

Pile of clothes at Ikikik!

Pile of clothes at Ikikik!

-

18 juli t/m 5 oktober 2008. Ikikikik!

Hackers camp

Zeven dagen lang hebben 30 hackers, programmeurs, interactie ontwerpers en multi geeks in het Hackers camp hard gewerkt om interactive / RFID installaties neer te zetten tijdens PICNIC 08 wat plaatsvond op 24, 25 en 26 september. Dag en nacht hebben ze doorgewerkt en het resultaat was er dan ook naar. Er zijn 7 projecten gemaakt waarvan er uiteindelijk 5 bug-free werkte. PICNIC is een grote 3-daagse conferentie over media technologie, kunst, cultuur en wetenschap. De bezoekers kregen een ikTag (RFID) die gekoppeld was aan hun profiel op het PICNIC network.

Kiki! on Steroids

Van 17 oktober 2008 t/m 4 januari 2009. Kiki! on Steroids is een intieme verkenning van transgenderisme en onderdeel van de ikikik! serie over zelfrepresentatie op internet. In een donker doolhof waren foto's van transboys te bewonderen, gemaakt door Kael T Block. Bogomir Doringer presenteerde het nieuwe werk 'Lupe' en de kalenderserie Women with Beards van Ine Poppe en Jetty Verhoeff sierde de toiletruimte op. Bezoekers konden van sekse wisselen met de IkCam photobooths of relaxen in de Youtube Videolounge waar transboys en -girls vertellen hoe het echt is om van geslacht te veranderen.

De Kiki museumnacht wordt op 1 november erg goed bezocht. De hele avond waren er mogelijkheden voor een DIY sekschange met de photobooths en de visagisten van House of Orange. Het Barberini Ensemble speelde 17e en 18e eeuwse muziek met zang van een contratenor met hoge stem. Zij werden later in de nacht opgevolgd door een DJset van DJ Lupe en Vitamin K. Het Buttkraaker Collective gaf een performance en bracht een piercing installatie mee.

Moving Image Lab

De tweede workshop van 27 oktober t/m 1 november in samenwerking met B3 Media in London was een succes. In 5 intensieve dagen hebben de deelnemers diverse projecten gemaakt voor verschillende soorten media, waaronder publieke schermen, mobiele telefoons maar ook interactive filmprojecten met Korsakow voor het 'gewone' scherm. De openings- en eindpresentatie vonden plaats in BAFTA. Deelnemers: Leonie Castelein, Stefan da Costa Gomez, Triny Prada, Roshini Kempadoo, Edd Vossen, Marcella Haddad, Dami Akinnusi, Alana Kakoyiannis, Annie Bungeroth, Karen Palmer en Kevin Logan.

Moving Image Lab @ B3 Media London

Moving Image Lab @ B3 Media London

-

27 oktober t/m 1 november 2008.

Doing Docs Differently avond

Cassian Harrison, regisseur van Britain From Above, en Maartje Nevejan van Couscous & Cola vertellen op 21 november over vernieuwende manieren van documentaires maken tijdens de Doing Docs Differently avond. Harrison zette satellietdata, GPS routes, luchtvaart gegevens en demografische statistieken in om Groot-Britannië vanuit de lucht te visualiseren. Nevejan's serie Couscous&Cola werd wereldwijd uitgezonden en vormde de basis voor het online platform Couscous Global, waar jongeren via videos discussieëren over hun levens. Beide sprekers waren ook verbonden aan de Any Media Documentary Workshop op IDFA.

Cassian Harrison - creator of Britain From Above.

Cassian Harrison - creator of Britain From Above.

-

21 november 2008. Cassian Harrison, regisseur van Britain From Above

Any Media Documentary Workshop

In de aanloop naar het IDFA Festival vindt vijf dagen lang van 21 november tot 26 november de Any Media Documentary Workshop plaats. Deelnemers worden uitgedaagd om nieuwe media technieken toe te passen in hun documentaire praktijk, van GPS systemen tot het visualiseren van online data. Instructeurs Klaas Kuitenbrouwer, Florian Thalhofer, Louise Berg en Jacob Schillinger staan de filmmakers bij. Keynote lectures worden gegeven door Cassian Harrison, Esther Polak, Erik Borra en Alexandre Brachet. Op de laatste avond worden de resultaten voor een publiek gepresenteerd.