book: Janet Murray 1 jan 1997

Hamlet on the Holodeck

The future of narrative in Cyberspace

De manier waarop mensen verhalen vertellen en opschrijven verandert doordat technologie steeds belangrijker is geworden. Shakespeare werkte op een andere manier dan bijvoorbeeld filmmakers, die een verhaal in beeld vertalen.

Murray is geïnteresseerd in de veranderingen die opkomende technologieën teweeg brengen. Interactieve verhalen, veelzijdige structuren, verhalen in computerspelletjes zijn maar een aantal van de onderwerpen die ze in dit boek behandeld. En wat als interactiviteit een ontsnappingsmethode voor het echte leven wordt. Wordt dit dan een nieuwe digitale verslaving? Ze benadert deze vragen door zowel de technische mogelijkheden als de menselijke psyche te onderzoeken. Het boek is aan te raden voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van het verhalen vertellen, ongeacht het medium.

Murray analyseert of de computer aan de basis kan liggen voor een nieuwe vorm van verhalen vertellen en overbrengen. Ze vergelijkt deze ontwikkeling met die van de print techniek. Dit veranderde de ontwikkeling van zowel de roman als de filmindustrie. Ze is optimistisch over het belang van de computer. Murray ziet de computer als een ander representatie medium met afzonderlijke eigenschappen. De computer is procedureel, betrokken, encyclopedisch en ruimtelijk. Daarnaast biedt de computer drie andere belangrijke eigenschappen en genoegens: diepgang, kracht en transformatie. Murray definieert interactiviteit als de combinatie van procedurele en participatie eigenschappen, dit biedt uiteindelijk een nieuwe kracht. Ze combineert onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie met culturele uitingsvormen als computerspelletjes, films, literatuur en televisie. Haar uiteindelijke conclusie is dat nieuwe computer formats een zeer nuttige aanvulling vormen op de manier waarop je een verhaal kunt vertellen.

Vergroot

Cover of " Hamlet on the Holodeck" -

English

0 262 63187 3

$16.50

324