De recepten:
Japanse pannenkoeken: vegan Okonomiyaki (hartige pannenkoek, Osaka-stijl)
Ingrediënten:
200 gram tarwebloem
400 ml lauw water
snufje zout
ei-vervanger voor 2 eieren of 50 g kikkererwtenmeel
250 gram spitskool
100 gram geraspte wortel
100 gram Duizendknoop
2 dunne plakken tofu (gemarineerd in soja-saus)
Ter decoratie: opgesneden stukjes nori-vellen, sesamzaadjes
Bereiding:
1. Maak het beslag: voeg tarwebloem, kikkererwtenmeel, lauw water en zout toe aan een kom. Meng tot het gecombineerd is en laat het rusten, zodat het 'gluten kan binden'.
2. Snij twee plakken tofu en leg die in een bakje met wat sojasaus, zodat het erin kan trekken. Zet dit ook even apart.
3. Rasp de spitskool en wortel fijn.
4. Ga verder met het schoonmaken van de Duizendknoop door deze grondig te wassen en de vezelige buitenkant eraf te pellen. Snijd het vervolgens in zeer dunne stukjes. Voeg dit toe aan de mix van wortels en spitskool.
5. Voeg de groenten toe aan het beslag en meng goed.
6. Bak: Verhit een bakpan op hoog vuur. Zodra die goed is opgewarmd, verlaag je de temperatuur tot medium en schep je het beslag erin om een grote dikke pannenkoek te maken (ongeveer 2 cm dik). Leg de stukken tofu erin, zorg dat het goed wordt omgegeven door de rest van de pannenkoek. Dek af en kook gedurende 5 minuten. Het afdekken van de pannenkoek houdt de pannenkoek vochtig en zorgt ervoor dat deze helemaal gaar wordt. Draai voorzichtig maar snel de pannenkoek om met twee spatels. Dek vervolgens af en kook nog eens 5-6 minuten.
7. Serveer: Leg op een serveerschaal en besprenkel rijkelijk met vegetarische teriyakisaus en vegan mayonaise. Garneer met wat stukjes nori-vellen en, optioneel, sesamzaadjes.
_____________________________________________________________
Citroen Duizendknoop repen (bars)
Ingrediënten:
100g haver
30g amandelmeel
50g kokosstukjes
50cl havermelk
1 eetlepel vanille-extract
100g duizendknoop
50g suiker
Gember (naar smaak)
50g bloem
50g boter
120ml citroensap
Rasp van 2 citroenen
2 snufjes kurkuma
10g maizena
400g (vegan) kwark
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
1.Mix in een keukenmachine de haver, amandelmeel, kokosstukjes, haver melk en vanille-extract, totdat zich een korrelig deeg vormt. Neem een cakevorm, vet ‘m een beetje in en Duw het deeg naar beneden tot een laag van 1/2 cm aan de onderkant van een bakvorm.
2. Maak vervolgens de Japanse Duizendknoop schoon: was de stengels grondig en pel de vezelige buitenkant eraf. Snijd de stukjes die erg dik en 'houterig' aanvoelen eraf; die gebruik je niet.
3. Snijd de Duizendknoop in hele kleine stukjes. Doe hetzelfde met de peer. Je kunt de perenschil eraf halen, maar het werkt ook als je het eraan laat zitten. Zorg ervoor dat je één stukje peer opzij legt, omdat je dat later gebruikt om de taartjes te decoreren.
4. Kook op middelhoog vuur de duizendknoop, 50g suiker en gember samen tot het een dikke jam wordt.
5. Meng in een andere pan op laag vuur de bloem, boter, citroensap, citroenrasp, kurkuma en maizena tot het dikkige pasta wordt. Voeg op het einde de kwark toe en meng tot het egaal is, zonder klontjes. Dit wordt de citroenbasis voor bovenop.
6. Nu maak je de laagjes: onderop zit het deeg. Smeer de Duizendknoopjam hier overheen en voeg daarna het citroenkwarkmengsel toe op de bovenkant. Zorg dat het redelijk gelijk verdeeld is over de cakevorm.
7. Bak het in de oven op 180 graden, voor 30 minuten.
8. Haal uit de oven en laat het goed afkoelen, voordat je het in de koelkast zet voor een paar uur.
9. Serveer gekoeld en eet smakelijk!
_____________________________________________________________
Knotweed Chutney met geroosterde groenten en vegan creamy bonendip
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1,5 cm gember
- 100 g bruine suiker
- 125 ml appel cider
- 350 g Duizendknoop
- 1/2 theelepel kruidnagel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel gedroogde paprika
- ½ theelepel zout
- 75 g (gouden) rozijnen
Bereiding:
1. Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de knoflook, uien en gember toe. Bak kort aan, laat de groenten niet verbranden. Voeg de suiker en azijn toe, meng en breng aan de kook.
2. Schil de Japanse duizendknoop om de "vezelige buitenkant" te verwijderen. Was goed.
3. Voeg vervolgens de Japanse duizendknoop en kruiden toe, roer tot het begint te sudderen en verlaag vervolgens het vuur. Kook de chutney ongeveer 30 minuten, onbedekt, af en toe roerend tot het redelijk dik is.
4. Voeg de resterende rozijnen toe, samen met 60 ml water. Breng nog eens 10 minuten zachtjes aan de kook voordat je het van het vuur haalt. Schep de chutney in gesteriliseerde (!) glazen potten en sluit ze terwijl ze nog warm zijn. De chutney blijft tot 6 maanden goed als hij goed is afgesloten.
Tip: Zorg ervoor dat je tussendoor altijd proeft, zodat je kunt beslissen of je het meer zoet, zuur of pittig wilt maken!
Dit recept wordt gecombineerd met een geroosterd groentegerecht, pistache en een 'vegan feta crème'. De chutney voegt een lekkere zoete noot toe.
Maak de rest terwijl dit afkoelt.
Geroosterde groenten uit de oven, met creamy bonendip
Ingrediënten:
- 3 grote wortels
- 3 grote pastinaken
- ½ tl kaneel
- 1 biologische citroen
- 1 el ahornsiroop
- 2 el Rose Harissa-pasta
- 1 el chilipoeder
- Zout, peper, olijfolie
- optioneel: verse kruiden uit de Mediamatic-tuin
Bereiding:
1. Schil de pastinaak en wortelen. Snijd ze doormidden en doe ze in een grote kom.
2. Voeg de ahornsiroop, harissapasta, chilipoeder en wat olie toe. Meng alles goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Rasp de citroen en voeg de rasp toe aan het mengsel.
4. Doe alles in een ovenschaal met bakpapier, en bak het gedurende ongeveer 30 minuten op 180 graden in de oven, of totdat het goudbruin en gaar is.
5. Garneer met verse kruiden uit de Mediamatic-tuin.
Creamy bonendip
Ingrediënten:
- 250g witte bonen, uit blik, uitgelekt en afgespoeld
- 150g cashewnoten, 's nachts geweekt
- 1 teentje knoflook
- 1 el gedroogde peterselie
- Snufje zeezout (naar smaak)
- 1 el knoflookpoeder
- 1 biologische citroen
- 2 el voedingsgist
- Een scheutje olie, of meer indien nodig om het te verdunnen
- Enkele takjes verse peterselie uit de tuin van Mediamatic
Bereiding:
1. Zorg ervoor dat je de cashewnoten 's nachts laat weken in een bakje koud water.
2. Blend alles samen, behalve het vocht van de bonen. Proef, probeer, voeg eventueel wat extra zout of kruiden toe. Klaar! Heel makkelijk.
Hoe het gerecht samen te stellen:
Smeer de vegan dip uit op een bord, maak het een beetje artistiek, en voeg de wortels en pastinaak er bovenop toe. Maak het af met mooie kruiden uit de tuin en voeg vervolgens de chutney toe. Maak het af met wat gehakte pistachenoten.
_____________________________________________________________
Peer-Duizendknoop taartjes
Ingrediënten:
100g bloem
50g boter
50g suiker
Snufje zout
100g Japanse knotweed, in kleine stukjes gesneden
200g peer + stukje extra voor decoratie
30g suiker
Bereiding 4 taartjes:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng in een keukenmachine de bloem, boter, 50g suiker en een snufje zout tot er een kruimelig deeg ontstaat. Dit wordt de basis van de kleine taartjes.
3. Rol het deeg uit tot een dunne laag en leg het in kleine vormpjes. Als het aan het tafelblad plakt, gebruik dan wat bloem. Druk het deeg aan, zodat de zijkant omhoog komt en je er wat vulling in kunt doen – als een klein bakje.
4. Begin nu met het schoonmaken van de Japanse Duizendknoop: was het grondig en verwijder de vezelige buitenkant. Als er stukken zijn die erg dik en 'houterig' aanvoelen, snijd die er dan af en leg ze opzij.
5. Snijd het in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de peer. Je kunt de perenschil eraf halen, maar het werkt ook als je het erop laat. Zorg ervoor dat je een stukje peer opzij legt, omdat je dat gaat gebruiken om bovenkant van de taartjes te versieren.
6. Meng de 100g Duizendknoop, 200g peer, 30g suiker en een beetje water in een pan op middelhoog vuur totdat er een dikke jam is ontstaan.
7. Schep de jam in de vormpjes bovenop het deeg, en leg er dunne schijfjes peer bovenop – het liefst in een mooi patroon.
8. Bak ze in de oven op 180 graden, voor 25 minuten.
9. Haal ze uit de oven en laat afkoelen voordat je ze serveert. Optioneel: doe er een beetje poedersuiker overheen Smakelijk!
_____________________________________________________________
Duizendknoop pesto-pasta van Gregor Hiersemann
Ingrediënten:
90g duizendknoop
50g amandelen
2 teentjes knoflook
1 eetlepel edelgistvlokken
Zout en peper naar smaak
De citroenschil van 1 (biologische) citroen
1/4 kopje olijfolie
Je favoriete pastasoort
Bereiding:
1. Begin met het wassen van de duizendknoop. Schil het goed, om de vezelige buitenkant te verwijderen. Snijd het in kleine stukjes.
2. Blend in een keukenmachine de duizendknoop, amandelen, knoflook en edelgistvlokken tot een grove pasta. Rasp de schil van de citroen en doe dit er ook bij.
3. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de keukenmachine nog draait, tot de pesto de gewenste consistentie heeft.
4. Voeg zout en peper toe naar smaak en meng nog een paar keer kort.
5. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Wij hebben linguine gebruikt. Zorg ervoor dat je een flinke hoeveelheid pastawater uitschept, voordat je het afgiet. Doe dit op het moment dat de pasta nog nèt niet helemaal gaar is: al dente, dus.
6. Voeg in een grote pan het pastawater toe. Het zetmeel zal samen met de pesto een romige saus vormen. Voeg vervolgens de pesto toe en meng goed. Het zal er wat waterig uitzien, maar dat is oké omdat de pasta nog een beetje zal doorgaren en de saus zal opnemen.
7. Voeg de pasta toe en meng terwijl het vuur nog aan staat. Kook totdat het goed gecombineerd is en romig genoeg naar jouw smaak.
8. Serveer en geniet ervan! _____________________________________________________________
Het Team
Pauline Wiersema
Pauline Wiersema is een social practice kunstenaar, met een achtergrond in design en een Master opleiding in sociologie. Als initiator van de Duizendknoop Kookshow nodigt ze chefs uit om samen met haar en Mediamatic de smaken van Duizendknoop te delen. Pauline komt op voor onpopulaire soorten. Eerder maakte ze met Mediamatic een campagne voor de duif. Pauline zal samenwerken met de chefs Gregor Hiersemann, Vic Bridault en Instagram chef Ghislaine, ook bekend als Veggilaine.
De koks:
Ghislaine (Veggilaine)
Ghislaine is een Nederlandse Instagram chef die vegetarische recepten maakt en deelt op haar account Veggilaine. Ze is gepassioneerd over vegetarisch eten en haar recepten zijn enorm populair geworden, ze heeft nu meer dan 85.000 volgers. Ghislaine zal je laten zien hoe je een hartig gerecht kunt maken.
Vic Bridault
Vic is een van onze Mediamatic Eten chefs en heeft een achtergrond in plantwetenschappen en duurzame landbouwmethoden. Hun doel is om mensen weer te verbinden met het voedsel dat ze consumeren. In de afleveringen van Vic laten ze zien hoe je zoete Japanse Duizendknoopgerechten kunt maken.
Gregor Hiersemann
Gregor is een Duitse DJ en chef-kok gevestigd in Rotterdam. Hij specialiseert zich in toegankelijke veganistische gerechten en weet van ieder ingrediënt iets creatiefs te maken. In de afleveringen van Gregor leer je hoe je hartige Japanse duizendknoop gerechten kunt maken.
Gefilmd door:
Andres Fouché
Regisseur Andres is verantwoordelijk voor het in beeld brengen van de Duizendknoop Kookshow. Eerder werkte hij aan verschillende videoclips met gerenommeerde artiesten zoals De Staat en Limp Bizkit. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor "Beste Videoclip" op het Nederlands Film Festival.
Sisi van Halsema
Sisi heeft Andres geassisteerd bij het filmen. Ze volgt momenteel haar master journalistiek in Groningen en heeft een passie voor foerageren.
Waar te zien?
De Kookshow zal worden opgenomen en uitgebracht tijdens het Japanse Duizendknoop Festival. De afleveringen kunnen worden bekeken via onze website en via het Youtube kanaal van Mediamatic. Volg Mediamatic’s Instagram om de eerste clips van de kookshow te zien!