(On)gezonde angst: De geboortezorg

11 May 2015

Is bevallen anno 2015 een natuurlijke of een medische aangelegenheid? De angst bij moeders, vaders en zorgverleners voor complicaties tijdens de bevalling maakt dat het steeds minder vanzelfsprekend wordt om nog thuis te bevallen. Vraag is of het medicaliseren van de geboortezorg ook uiteindelijk leidt tot een betere geboortezorg. En wiens belang staat er bij de geboortezorg eigenlijk centraal: die van moeder, kind of zorgverlener?

Enlarge

Geboortezorg -

De manier waarop je wilt bevallen is in de meeste regio’s in Nederland nog altijd een persoonlijke keuze, maar waar liggen de grenzen van deze keuzevrijheid? En waarop baseren zwangere en partner zich in hun keuze voor de bevalling: de voorlichting van de verloskundige, de onderzoeken die worden opgepikt door de media of de persoonlijke ervaring van Doutzen Kroes of Wendy van Dijk?
We spreken hierover met onder anderen hoogleraar verloskunde Joris van der Post,verloskundige Rebekka Visser en klinisch verloskundige Christine Wisman.
(On) gezonde angst
Preventieve medische screenings, health checks, meetsystemen en total-bodyscans moeten onze gezondheidsrisico’s zoveel en zo vroeg mogelijk voor ons vaststellen. De angst om de controle over onze gezondheid te verliezen wordt bezworen door medisch onderzoek en veelvuldige controles, gevolgd door zo vroeg mogelijke interventie.
De keuzevrijheid van patiënten - van zwangere vrouwen tot terminaal zieken - lijkt onder druk te staan door onze algehele behoefte aan een 0-risicosamenleving. Voegt deze uitdijende medische bemoeienis waarde toe aan de kwaliteit van ons leven? Of is ze slechts een toverformule om onze angst te bezweren?