Young & Inspired

Galerie Sanaa presenteert het werk van jonge afstudeerders:Anne Forest, Dominique Ebbeng, Marleen Özgür & Emmanuel Adjei

29 Oct 2011
4 Dec 2011

Young & Inspired toont schilderijen van Anne Forest en Dominique Ebbeng. Van het kunstenaarsduo Marleen Özgür & Emmanuel Adjei zijn verschillende foto installaties en korte films te zien.

Een verbindend element tussen de kunstwerken in de tentoonstelling is figuratie, maar dan met een twist. Verrassende omdraaiingen, losgelaten conventies en schuivende psychologische of historische perspectieven zorgen voor een spannend spel met zwart en wit, en slachtoffer en dader.

Enlarge

Margareta - Anne Forest, Margareta, 2011, 110 x 80 cm Anne Forest

Anne Forest schildert intrigerende portretten waarbij de huid van de geportretteerde zwart wordt weergegeven. Ze doen denken aan 16e eeuwse portretten, waar de “zelfbeheersing en zelfcontrole van afgepeld is”. De laag van de gevoelswereld die daaronder ligt is zo diep dat daar geen kleur kan komen.

De 'Stilleven' serie van Dominique Ebbeng laat ook letterlijk stil leven zien. De figuren lijken slachtoffers te zijn van misdaden. Als trofeeën liggen ze erbij, zoals op een 17e eeuws jachttafereel. Tegelijk gaan ze geheel op in de achtergrond en verraadt niets de achtergrond van de misdaad. Welke misdaad eigenlijk? Of slaat hier onze fantasie op hol?

De foto- en film-installaties van kunstenaarsduo Emmanuel Adjei & Marleen Özgür zijn een prachtig en persoonlijk verslag van een zoektocht naar identiteit, vol met culturele en historische referenties. Het duo is in 2011 al genomineerd voor de Rene Coulho Prize, de TENT Academy Award, de Jan Zumbrink Prize, en de Young Blood Award