OV-kunstkaart

De OV-kunstkaart is een project van Mediamatic uit 2012, waarbij de OV-chipkaart kon worden gebruikt in interactieve installaties om zo een cultuurbreed netwerk tussen bezoekers en organisaties op te zetten. De testversie had 920 gebruikers.

Met OV-kunstkaart kun je meedoen met kunst en cultuur. Zo kun je inchecken bij tentoonstellingen, stemmen op je favoriete artiest en fysiek je lievelingsschilderij 'liken'. Ook kun je je eenvoudiger dan ooit inschrijven voor nieuwsbrieven. Allemaal met je OV–chipkaart!

Door je kaart aan Facebook te koppelen deel je meteen met je vrienden wat jij leuk vindt. Kunstorganisaties kunnen je per e-mail op de hoogte houden over hun activiteiten. Maar alléén als jij dat wilt!

Om aan dit project mee te doen hoefde je je OV-chipkaart maar één keer (kosteloos) te activeren bij een van de deelnemende organisaties. Tijdens deze activatie werd de OV-kunstkaart functie toegevoegd aan je OV-chipkaart, zodat je deze vervolgens direct kon gebruiken. Bovendien werd er op www.ov-kunstkaart.nl een persoonlijk profiel voor je aangemaakt waar je al jouw interacties, foto's, likes en votes terug kon vinden en je persoonlijke voorkeuren kon instellen.

Missie
De missie van OV-kunstkaart was het opzetten van een cultuurbreed netwerk voor organisaties en hun bezoekers, op basis van de reguliere OV-chipkaart. Met OV-kunstkaart konden bezoekers bij de deelnemende culturele locaties verschillende interactieve installaties bedienen. Het resultaat van deze interactie was direct terug te vinden op hun gekoppelde social media-profiel.

Organisaties konden zo de zichtbaarheid en de bezoekersaantallen van hun organisatie vergroten. Het gebruik van social media in de marketingstrategie is een strategische zet. OV-kunstkaart stimuleerde bezoekers om interactief met een tentoonstelling of voorstelling bezig te zijn en dit via social media te delen. Zo genereerden zij online publiciteit voor een organisatie. Bovendien kon de feedback worden gebruikt om meer inzicht krijgen in de wensen van het publiek.

Stemmen op je favoriete optreden in het Concertgebouw
Bezoekers van Het Concertgebouw Open bepaalden op 16 juni 2012 met behulp van OV-kunstkaart de winnaar van de Stadspodium Publieksprijs.

Speciaal voor het evenement werd een interactieve stemwand opgebouwd, waar bezoekers met hun OV-chipkaart konden stemmen op hun favoriete optreden. De stemresultaten waren direct zichtbaar voor het publiek. Er werden meer dan 1000 stemmen uitgebracht. Het amateurorkest COOK verzamelde aan het einde van de dag de meeste stemmen en sleepte de publieksprijs in de wacht.