The Absence of Mark Manders

Solo tentoonstelling van Mark Manders

13 Dec 2008
22 Feb 2009
  • SMAK
  • Citadelpark, Gent

Sinds het einde van de jaren 1980 maakt Mark Manders (°1968, Volkel, Nederland) sculpturale installaties - of beter: installatie-sculpturen – die allemaal als fragmenten van een zelfportret in de vorm van imaginaire ruimtes kunnen bekeken worden.Dit concept van de ‘ik’ als architectuur, als gebouw, resulteert bij Mark Manders in een kunst die sculptuur begrijpt als een ruimtelijke materialisering van zeer persoonlijke – en soms abstracte – gedachten, gevoelens en emoties.

Enlarge

Mark Manders bij S.M.A.K. -

With:

In de steeds uitdeinende ‘ik’ruimtes van Manders ontstaat stilaan een encyclopedie van melancholieke en soms angstaanjagende idee- en herinneringsarchitecturen van een soort spookachtig zelfbeeld. Qua sfeer vertonen vele van zijn installaties dan ook sterke linken met de zogenaamde ‘Gothic-literatuur’ uit de negentiende eeuw, waar schrijvers als Edgar Allan Poe en Alfred Kubin de bekendste adepten van zijn.

In Manders’ volledig uit gedachten opgebouwde ruimtes, vol echo’s en weerkaatsingen, beginnen ‘aanwezigheid’ en ‘verdwijning’ samen een fascinerend parcours ergens tussen droom en nachtmerrie, dwars door een wereld vol raadsels en paradoxen.

Manders’ sculpturen functioneren als het ware als driedimensionale foto’s, die zich via het netvlies in het hoofd van de beschouwer nestelen, en daar bijna als nabeeld doorwerken.
Eigenlijk kan de toeschouwer in de sculpturen van Manders ook zélf steeds iets herkennen, iets wat hij niet direct kan duiden, maar toch op de een of andere manier al meegemaakt, gevoeld of gedacht heeft.

Voor deze tentoonstelling, ‘The Absence of Mark Manders’ – zijn tot dusver omvangrijkste presentatie – heeft Manders nieuwe centrale installaties en sculpturen gemaakt, die worden aangevuld met werk uit de periode 1990 tot en met 2007. Ook zullen er nog een aantal oudere installaties te zien zijn die nog nooit eerder geëxposeerd werden.

De tentoonstelling loopt van 13.12.2008 tot 22.02.2009 bij S.M.A.K. in Gent. Bekijk de S.M.A.K. site of de persoonlijke website van Mark Manders.