project: Radna Rumping

Art Sounds

(werktitel) - over muziek in musea

Deze pitch won een DOEN Clinic en is in afwachting van ev. projectsubsidie

Muziek verbinden met musea door artiesten te vragen een nummer te maken bij een kunstwerk naar keuze, dat hen inspireert. Dit in het museum laten horen en op video vastleggen waarom die artiest dat werk heeft uitgekozen. Op deze manier musea meer toegankelijk maken voor een breder en jonger publiek. In de uitwerking hiervan gebruik maken van fysieke, maar ook vooral online sociale netwerken zoals Last.FM, YouTube, Facebook en blogs.

Bekijk de pitch van Radna Rumping tijdens Kom je ook? 2:

Hoe?

De n8 selecteert in samenwerking met bijvoorbeeld het Nationaal Pop Instituut of het Lowlands festival 9 artiesten van nu. Zij gaan elk naar een ander Amsterdams museum. Er wordt gekeken naar de soort muziek, het karakter van de artiest en een museum dat daar goed bij past. Bijvoorbeeld: elektronisch bij het Nederlands Instituut voor de Mediakunst, moderne popmuziek bij het Stedelijk een melancholische singer songwriter bij het Pianola Museum - of minder voor de hand liggende combinaties, maar altijd gedacht vanuit waar de artiest inspiratie opdoet.

Iedere artiest zoekt een kunstwerk uit en maakt hier een nummer bij. Iedere maand wordt 1 nieuw nummer gespresenteerd, waarbij desbetreffende artiest optreedt in het museum. De artiest wordt ook geinterviewd (video) over het project en de keuze voor dat specifieke kunstwerk. Deze video's worden via YouTube, n8.nl en de netwerken van artiesten zelf (Myspace, Hyves) verspreid.

De muziek wordt vervolgens per koptelefoon in het museum aangeboden, bij het kunstwerk. Bezoekers kunnen daar het nummer ook downloaden. Daarnaast is de muziek ook beschikbaar via Last.Fm, Myspace en kunnen bezoekers zich abonneren op een podcast en zo iedere maand een nieuw nummer ontvangen. als podcast.

Het 10e nummer in deze serie is een wildcard. Amsterdamse artiesten mogen zelf op de website van n8.nl een nummer uploaden bij een kunstwerk, waarna het nummer met de meeste stemmen daadwerkelijk in het museum wordt gepresenteerd.

Na 10 maanden wordt een compilatie CD gemaakt van de 10 tracks + mooi boekje waarin de kunstwerken te zien zijn. Deze CD wordt gepresenteerd tijdens een evenement als de nachtsalon, de museumnacht of Lowlands.

Hier wordt een actie aan gekoppeld waarbij Lowlands bezoekers met hun Lowlandsbandje nog om, na het festival 2 weken lang gratis naar de musea kunnen gaan waar de nummers te horen, en de kunstwerken te zien zijn.

Vergroot

Afbeelding 11.png - Radna Rumping

Vooral voor een jong (18-30 jaar) publiek is het soms lastig aanknopingspunten te vinden bij musea. Musea worden vaak gezien als iets voor kunstliefhebbers & kenners. Maar omdat veel jongeren wel affiniteit met muziek hebben, zou je dit kunnen koppelen. Juist muziekliefhebbers maken massaal gebruik van de mogelijkheden die het web hen biedt. Als alternatief voor de Top40 en mainstream radio hebben muziekliefhebbers en artiesten zich online georganiseerd op gebied van online radio, popjournalistiek en promotie. Daar kunnen musea een voorbeeld aan nemen. Voor musea is het interessant eens in een ander netwerk te belanden, voor muzikanten is het interessant op een andere manier op te treden en inspiratie op te doen.

Waarom door de n8?

De n8 is het jongerenplatform van de Amsterdamse musea. Ze is opgericht om vanuit een jonge doelgroep (18-35) na te denken over de toegankelijkheid van musea. Dit project zal die toegankelijkheid en bekendheid bevorderen. Het project is gebaseerd op een eerder project in Tate Modern, maar dat gold alleen voor de Tate collectie. Doordat de n8 samenwerkt met ruim 40 musea, zal het karakter diverser zijn en is er een groter bereik mogelijk. De beoogde doelgroep maakt op deze manier ook kennis met musea die ze normaal niet snel zouden bezoeken. De n8 heeft verder ervaring met virale campagnes en maakt intensief gebruik van sociale netwerken, die ook voor dit project zullen worden ingezet.

Een jong, vooral Nederlands publiek (geen toeristen) tussen de 18-30 jaar, dat wel cultureel geinteresseerd is, maar nog niet uit eigen beweging de stap naar het museum maakt.

-musea bereiken een nieuwe publieksgroep;
-door als collectief te werken versterken musea elkaar en komt publiek in aanraking met verschillende musea;
-een nieuwe blik op kunst en de collectie door 'buitenstaanders' toe te laten;
-de expertise die is opgedaan op het gebied van online radio, muziekblogs en online muzieknetwerken wordt nu voor een museum ingezet.

Om musea toegankelijker te maken voor een nieuw publiek, is het belangrijk dat musea ook onderdeel zijn van de netwerken van dit publiek. Aangezien dit een muziekprokect is, zullen hiervoor bijbehorende netwerken in worden gezet. Deze zijn meestal web2.0 gerelateerd. Luisteraars/fans maken gebruik van Last.FM, Myspace en lezen muziekblogs. Artiesten zijn inmiddels gewend zichzelf online te profileren door gebruik van web2.0: ze zetten hun videoclips op YouTube, beantwoorden vragen op Myspace en stellen hun muziek soms gratis als download beschikbaar ter promotie. Als voor dit project web2.0 wordt ingezet, zijn musea ineens op een nieuwe manier relevant en zichtbaar.

een partner op het gebied van muziek (hoewel de n8 zelf hierover ook kennis in huis heeft) in verband met artiesten benaderen, compilatie maken;
financiering en hulp bij planning, gezien de grootte van het project.