Alle mensen worden zich op enig moment in hun ontwikkeling bewust van het feit dat ze ‘in de wereld zijn geworpen’. Vanuit dit bewustzijn ontstaan ingewikkelde vragen, zoals waarom ben ik in de wereld en wat is de oorsprong, ofwel het begin, van de dingen. In dit denkproces speelt kunst een belangrijke rol. Zij kan ons weliswaar niet naar de oorsprong terugbrengen (het is maar de vraag of we dat überhaupt willen), maar zij kan er wel naar verwijzen, alsof ze een tweede begin is. Kunst wordt op deze manier een herschepping van de dingen, waarmee we onszelf en de wereld beter kunnen zien en begrijpen. Deze gedachte is afkomstig van de filosoof Heidegger. De Studium Generale Manifestatie Re: Creatie wordt een onderzoek naar de kracht van kunst om dit tweede begin te belichamen in klank, tekening, beweging of tekst.
Op 20 april brandt het Studium Generale los met een bruisend programma met alle kunsten, die een mens kan bedenken, rondom het thema Re: Creatie, kunst als tweede begin. De hedendaagse cultuur staat bol van recreatie: objecten krijgen een tweede gebruik, mensen stoppen hun kleren in plaats van nieuwe te kopen, ontwerpers denken zonder afval van cradle to cradle, theaterdecors hangen van kringloopspullen aan elkaar, musici remixen er op los.
Zwolle krijgt tijdens Re: Creatie veel belangwekkende gasten in huis, bijvoorbeeld de acteurs Hans Kesting en Elsie de Brauw, de beeldend kunstenaars Barbara Visser, Deimantas Narkevičius en Aernout Mik, de schrijvers Stine Jensen, Hans den Hartog Jager en Naema Tahir, de modeontwerper Daryl van Wouw, de filosofen Awee Prins en Ruud Kaulingfreks en de muziek-ensembles Aurelia Saxofoon Kwartet en Matangi Strijkkwartet.
Zie voor meer informatie en een volledig programma: recreatie-dacapo-artez.nl