Op 27 januari vertoont De Balie de documentaire 'Painful Painting' en gaat Ronald Ophuis in gesprek over zijn confronterende werk.
In het werk van de succesvolle, Nederlandse beeldend kunstenaar Ronald Ophuis speelt extreem geweld een centrale rol. Zijn doeken met gruwelijke taferelen van moord en verkrachting hebben vaak een flinke omvang, hetgeen de impact op de kijker nog groter maakt. "Ben ik zelf tot deze dingen in staat?" is de reactie van hen die blijven kijken, maar ook: "Waarom maakt die man dit soort dingen?" In Painful Painting probeert de filmmaker deze laatste vraag te beantwoorden, door de kunstenaar te bevragen en hem te volgen tijdens het scheppingsproces van een nieuw werk.
Tijdens een reis naar Sierra Leone spreekt hij met voormalige kindsoldaten. Hij toont hun zijn werk en zij vertellen wat ze hebben meegemaakt. Een van deze gruwelverhalen, over mannen die een zwangere vrouw opensnijden om te kijken of haar kind een jongen of een meisje is, vormt de inspiratiebron voor een nieuw schilderij. In het atelier wordt het moment vlak voor de gruweldaad in scène gezet. Ophuis maakt foto's en op basis daarvan wordt het schilderij opgezet. De kunstenaar legt uit waarom de stilering van geweld in de vorm van een kunstwerk volgens hem beter kan bijdragen aan inzicht en bewustzijn bij het publiek dan een foto in de media.
"Painful Painting" is een film van Catherine van Campen.
Na de film volgt een gesprek met kunstenaar Ronald Ophuis o.l.v. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.
Kaarten via www.debalie.nl
Directe URL: http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=390062